Materiály používané na řezné nástroje k obrábění kovových výrobků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá řeznými materiály používaných pro výrobu břitových destiček a nástrojů pro obrábění. Cílem této práce je popsat jednotlivé materiály používané při obrábění, jejich základní charakteristiky, složení a výrobu. Součástí práce je i popis profilů předních světových výrobců produkující řezné nástroje. Na příkladu navrhnuté hřídele je provedena aplikace soustružnických nožů potřebných pro její obrobení a krátký popis výroby s grafickou ukázkou. Závěrečná část práce se věnuje vyhodnocení operace soustružení z hlediska využitých zdrojů v závislosti na ceně a času výroby a následnou recyklací nástrojů s ukončenou životností.
This thesis deals with cutting materials used for the production of inserts and tools for ma-chining. The aim of this thesis is to describe the various materials used in machining, their basic characteristics, composition and production. The work also includes a description of profiles of leading world producers of cutting tools. On the example of the designed shaft is made application of turning tools needed for its machining and short description of its production with a graphic demonstration. The final part is devoted to the evaluation of the turning in terms of used resources depending on the cost,productiontime and subsequent recycling of end-of-life instruments.
Description
Citation
TOMEK, L. Materiály používané na řezné nástroje k obrábění kovových výrobků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojírenská technologie
Comittee
doc. Ing. Anton Humár, CSc. (předseda) doc. Ing. Josef Sedlák, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Svoboda, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Bach, CSc. (člen) Ing. Roman Kubík, Ph.D. (člen) Ing. Karel Němec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Bakalář seznámil komisi s obsahem a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky vedoucího, oponenta a dalších členů komise. V průběhu obhajoby byly zodpovězeny následující doplňující otázky: 1) Jaké bylo použito kritérium opotřebení pro hodnocení trvanlivosti nástroje? 2) Ve své práci uvádíte hodnoty strojních časů, uveďte vztah kterým lze tyto hodnoty vypočítat. 3) Proč byla pro obrábění zvolena ocel 1.1148? 4) Lomová houževnatost. 5) Složeni slinutých karbidů. 6) Čím jsou dané destičky zvláštní, str. 39. Otázky členů komise byly zodpovězeny.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO