Simulace malé větrné elektrárny se Savoniovým-Darrieovým rotorem

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá simulací malé větrné elektrárny se Savoniovým-Darrieovým rotorem. V teoretické části je na základě teorie, kterou vytvořil německý fyzik Albert Betz, odvozen výkon modelované elektrárny a také činitel výkonu. V této části je také podrobně popsán postup návrhu modelu větru. Praktická část práce je pak zaměřena na vytvoření samotného modelu hybridní větrné elektrárny s vertikální osou otáčení DS300, přičemž pro modelování je zvolen Matlab/Simulink. Pomocí tohoto modelu je pak vytvořena výkonová charakteristika a modelován výkon elektrárny a celková vyrobená energie, a to během průměrného a nadprůměrného dne z hlediska rychlosti větru. V závěru práce jsou všechny získané poznatky zhodnoceny.
This master‘s thesis deals with the simulation of small wind power plant with Savonius-Darrieus rotor. On the base of the actuator disk theory the performance of modeled power plant is predicted in theoretical part and the power coefficient as well. The process of designing the wind model is also described in this theoretical part. The practical part of this thesis is dedicated to the creating a model of DS300 vertical axis hybrid wind turbine in Matlab/Simulink. This model was used to generating of the power curve of modeled wind power plant and for the computing of power and total produced energy during an average and above-average day as well. The whole thesis is enclosed by evaluating of obtained results.
Description
Citation
HOŘAVA, P. Simulace malé větrné elektrárny se Savoniovým-Darrieovým rotorem [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Žaneta Eleschová, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Ptáček, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student prezentoval svoji diplomovou práci, která se zabývala problematikou simulace malé větrné elektrárny se Savoniovým-Darrieovým rotorem. Student prezentoval svoji diplomovou práci dobře a srozumitelně. Na otázky vyplývající z posudků student odpověděl správně. V následné diskuzi objasnil dotazy komise, zejména dotazy dr. Topolánka a dr. Ptáčka, které se týkaly modelu větru, resp. problematiky koeficientu Cp.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO