Diagnostika vibrací mechanického původu v asynchronním motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Každý stroj, pokud má spolehlivě sloužit po celou dobu plánované životnosti, je potřeba udržovat a kontrolovat, aby se předešlo poruchám. U nákladných strojů a zařízení, jichž se týká vibrační diagnostika, představuje doba provozu podstatnou část života stroje a je také nutno dodat, že tato část života stroje je mnohdy opomíjena. Vibrační diagnostika je jednou z metod bezdemontážní a také nedestruktivní diagnostiky rotačních strojních zařízení. Při této analýze jsou využity vibrace, které generuje strojní zařízení v chodu, jako zdroj informací o způsobu jeho provozu. Tato diplomová práce obsahuje teoretický rozbor diagnostiky vibrací a měření vibrací na konkrétním stroji. Práce také obsahuje 3D modely ložisek a rotoru měřeného asynchronního motoru, vytvořené v programu Autodesk Inventor 2014. Na těchto modelech byla provedena analýza vibrací ložisek v softwaru Ansys Workbench.
Every machine needs to be maintained and controlled, if may work reliably during they service life. Big part of service life of expensive machines are those machines in operation. Vibration diagnostics is type of analysis, that doesn’t need removal of rotation machinery. The vibration, that are created by running machinery, are used as source of information about mode of operation. This master’s thesis contains theoretical analysis of vibration diagnostics and vibration measurements of a particular machine. This thesis contains 3D models of bearings and rotor asynchronous machine, which are created by software Autodesk Inventor 2014. Bearings vibration analysis of this models is performed by software Ansys Workbench.
Description
Citation
DOSTÁL, M. Diagnostika vibrací mechanického původu v asynchronním motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen) Ing. Ivo Pazdera, Ph.D. (člen) doc. Ing. Radoslav Cipín, Ph.D. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Marcel Janda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma Diagnostika vibrací mechanického původu v asynchronním motoru. Představil cíle práce. Popsal diagnostiku poruch valivých ložisek a měřicí přístroje. Porovnal vypočtené hodnoty s měřenýma hodnotami poháněného motoru. Představil průběhy vibrací stroje při průběhu naprázdno a při poháněném stroji. Popsal analýzu vibrací pomocí MKP. Popsal analýzy dynamiky ložiska pomocí ANSYS Workbench. Odpověděl na otázky oponenta a zkušební komise.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO