Hodnocení bezpečnosti a spolehlivosti jaderného paliva pomocí in-core experimentů na výzkumných jaderných reaktorech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je ukázat vztah mezi bezpečností jaderného paliva, experimenty ve výzkumných reaktorech a výpočetními kódy. Práce je zaměřena na výpočetní kód Transuranus. V práci jsou představeny čtyři experimenty, které byly modelovány v kódu Transuranus. Hlavní důraz je kladen na uvolnění plynných produktů štěpení, prodloužení palivového sloupce a změnu vnějšího průměru pokrytí. Z výsledků je možné stanovit rozdíly mezi verzemi Transuranu v1m1j09 a v1m3j12 a také vliv vybraných parametrů vstupního souboru kódu Transuranus na výsledky, tak že práce přinese poznatky k možnému vylepšení výpočtu bezpečnostní analýzy palivové vsázky počítané kódem Transuranus.
The aim of this master thesis is to show a connection among nuclear fuel safety, experiments led in research reactors and calculation codes. This thesis focuses on the calculation code Transuranus. There are represented four experiments, which were calculated in Transuranus. The fission gas release, elongation and growth of fuel were particularly monitored. Is is possible to set differences among versions v1m1j09 and v1m3j12 from achieved results, as well as the influence of selected Transuranus parameters on the results, so the thesis may bring new pieces of knowledge for improvement of safety analysis calculation by Transuranus.
Description
Citation
MATOCHA, V. Hodnocení bezpečnosti a spolehlivosti jaderného paliva pomocí in-core experimentů na výzkumných jaderných reaktorech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (místopředseda) prof. Ing. František Janíček, Ph.D. (člen) prof. Ing. Karel Sokanský, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Ilona Lázničková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) Ing. Branislav Bátora, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-09
Defence
Student odprezentoval výsledky své diplomové práce. Vedoucí diplomové práce – doc. Katovský přečetl posudek vedoucího a oponenta. Student odpověděl na otázky oponentského posudku. V následné rozpravě student zodpověděl dotazy doc. Tomana a doktora Katovského ohledně výkonů výzkumných reaktorů v ČR.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO