Využití senzorů MEMS pro lokální určení polohy

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Náplní této diplomové práce je návrh a konstrukce „strapdown“ inerciálního navigačního sytému, který je založen na vyžití MEMS senzorů. Práce dále obsahuje popis fyzikálních zákonitostí, které se dotýkají problematiky určení polohy tělesa ve 3D prostoru na základě informace o zrychlení tělesa a o změně orientace tělesa v prostoru. Uveden je též popis matematických postupů, souvisejících s výpočtem polohy tělesa.
Within this Master’s thesis, design and construction of a strapdown inertial navigation system based on MEMS sensors is described. The thesis includes theoretic analysis of physics behind determining the position of an object based on the object’s aceleration and changes in the object’s orientation in space. Included is also an overview of mathematical methods related to the position calculation.
Description
Citation
BOBALÍK, L. Využití senzorů MEMS pro lokální určení polohy [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika
Comittee
doc. Ing. Jiří Háze, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Jakovenko, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Jaroslav Boušek, CSc. (člen) Ing. Břetislav Mikel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Pekárek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cílem a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Dále student zodpověděl doplňující otázky: 1) Jak si myslíte, že je realizováno 3-osé snímání ve struktuře akcelerometru? 2) Proč jste nezohlednil už při návrhu práce metody pro matematické korekce chyb? Proč nebyly možné problémy zohledněny při výběru použitých součástek? Student kladl důraz na dostupnost a cenu těchto senzorů na úkor kvality výsledku. Připomínka ohledně příloh, které nejsou pevně připojeny k práci. Připomínka ohledně výsledků zobrazených v grafu, kde je zobrazena neúměrně velká chyba měření. Diskuze možností odstranění této odchylky na úrovni zpracování dat v mikrokontroléru.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO