DC/DC měnič 2,5kW/1500A pro odporový ohřev železných součástí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá návrhem a realizací jednofázového spínaného zdroje, určeného pro přímý odporový ohřev železných součástí. Zejména je pak zdroj určen k odporovému ohřevu koňských podkov. Zdroj je schopen dodávat výstupní proud 1500 A při výkonu 2500 W. První část práce pojednává o návrhu jednotlivých částí a schémat zapojení zdroje, druhá část je zaměřena na konstrukci a oživení zdroje a poslední část obsahuje technickou dokumentaci. Zdroj byl úspěšně oživen a otestován, bylo dosaženo požadovaných výstupních parametrů. Existují zde určité problémy, zejména s přehříváním výstupního usměrňovače a s kontaktováním ohřívané součásti na výstupní svorky. Tyto problémy budou v práci podrobněji popsány. Zdroj může sloužit jako alternativa ke klasickým způsobům ohřevu železa. Postupy a nápady použité v práci lze využít k návrhu podobného zdroje s vysokým výstupním proudem, ale většina postupů platí obecně pro danou topologii spínaného zdroje.
This thesis deals with the design and construction of a single-phase switching power supply, which is intended for direct resistive heating of iron components. The power supply is especially intended for resistive heating of horse-shoes. The supply is able to deliver an output current of up to 1500 A at a power of up to 2500 W. The first part of this work deals with the design of individual parts of the unit, the second part is focused on construction and testing of the supply and the last part contains technical documentation. The power supply was successfully tested and the required output parameters were met. However some problems do exist, especially with overheating of the output rectifier and with contacting the heated component to the output leads of the supply. These problems will be discussed in the work. The power supply can be used as an alternative solution to classic means of iron heating. The methods and ideas presented in this work can be applied in a design of a similar power supply with high output current, but most of the design rules are valid generally for the given topology.
Description
Citation
MARTIŠ, J. DC/DC měnič 2,5kW/1500A pro odporový ohřev železných součástí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Dr. Ing. Miroslav Patočka (předseda) doc. Ing. Ondřej Vítek, Ph.D. (místopředseda) Ing. Petr Dohnal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Petr Huták, Ph.D. (člen) Ing. Petr Procházka, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Student obhajoval diplomovou práci na téma DC/DC měnič 2,5kW/1500A pro odporový ohřev železných součástí. Prezentace je přehledná a problematika je pěkně vysvětlena. Byla provedena praktická ukázka zhotoveného výrobku. Komisí je práce hodnocena jako výborná.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO