Simulační modelování bezpilotního letounu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Bezpilotních prostředků a možností jejich uplatnění stále přibývá. Pokud chceme navrhnout systém jejich autopilota, potřebujeme počítačový model, na kterém tento návrh budeme moct vyzkoušet a odladit. Tato práce se zabývá získáním takovéhoto modelu pro malé bezpilotní letadlo s klasickou konstrukcí s pevnými křídly. Je zde popsán způsob, jak se k tomuto modelu dopracovat, jaké rovnice použít a co znamenají jednotlivé parametry. Jedna z možností je i identifikace parametrů z naměřených dat. Ve druhé části práce je krátká rešerše těchto metod identifikace a implementace dvou z nich. Nechybí ani porovnání s reálnými daty a závěr. Virtuální model, jehož vytvoření je v této práci popsáno, splnil svůj primární účel a byly podle něj nastaveny regulátory autopilota. Metody identifikace také fungovaly, ale nepodařilo se s jejich pomocí model dále vylepšit. Příčinou byly nedostatky v měření dat pro identifikaci.
Nowadays number of UAVs is still increasing. If we want to design their autopilot system, we need a simulation model to test and tune our autopilot design. This thesis is about creating such model fo small fixed wing UAV. This thesis contain information how to create the model, which equations to use and what various parameters mean. One of the possibilities is parameter identification from measured data. In later part of this paper is a small research of this topic and implementation of two of them. Virtual model, which is obtained at the end of this work, accomplished its primary goal and was used to initial autopilot design. Implemented identification methods worked as well, but we didn't succeed in upgrading the model parameters due to the defects during the data measurement.
Description
Citation
PŘÍLESKÝ, L. Simulační modelování bezpilotního letounu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) RNDr. Vladimír Opluštil (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student v presentaci představil odborné komisi svou diplomovou práci. Po presentaci byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce a student odpovídal na jejich dotazy. Velice kladně byla hodnocena práce studena v rámci řešitelského týmu složitého projektu. Komise celé jeho vystoupení hodnotila jako výborné.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO