Posouzení obvyklé ceny věcného břemene na trase vedení splaškové kanalizační sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou věcných břemen zatěžující nemovitosti v ČR. Cílem diplomové práce je na základě provedeného ocenění stanovit hodnotu věcného břemene a hodnotu rodinného domu zatíženého věcnými břemeny, zhodnotit a zdůvodnit případné znehodnocení nemovitosti zřízením věcných břemen. V teoretické části jsou vymezeny pojmy související s oceňováním nemovitostí, metody oceňování nemovitostí a pojmy z katastru nemovitostí. Poté následuje právní úprava věcných břemen, metody a postupy ocenění věcných břemen a ocenění nemovitostí s věcným břemenem. Praktická část se zabývá oceněním věcného břemene. Městský úřad ve Vyškově zrealizoval výstavbu obecní splaškové kanalizaci v místních částech Lhota a Rychtářov. Vedení kanalizace probíhá přes soukromé pozemky, a proto je s vlastníky dotčených pozemků zahájeno jednání o zřízení věcného břemene, které je po dohodě následně smluvně ošetřeno. Na závěr této části je shrnutí a porovnání ceny věcného břemene v roce 2011 a 2014. Dále je v praktické části oceňován rodinný dům v místní části Rychtářov. Na závěr práce je stanovena obvyklá cena rodinného domu a zhodnocení vlivu věcného břemene (služebnosti) na věc nemovitou.
This dissertation deals wtih a problematice of easements of real estates in Czech Republic.The main goal of the dissertation is to estimate the value of considered easement and value of the family house burdened with the easements, consider and give reasons for possible devaluation of the real estate by making the easements. In the theoretical part are defined the terms connected with the real estate business, methods of valuation of the real estates and terms from land registry. Legislation of easements, methods and proceduresof valuation of easementsand valuationof real estates with easements follows. Practical part is about valuation of easements. Municipakl authority in Vyškov reallized construction of sewers in local parts Lhota and Rychtářov. The sewers goes through lands thats why the easements are established for the land owners. The easements are provided with conrtracts. The final part of the dissertation includes the summary and comparison of easements in 2011 and 2014, example of valuation of family house in local part Rychtářov and valuation of the influence of easement on the real estate.
Description
Citation
KONEČNÁ, J. Posouzení obvyklé ceny věcného břemene na trase vedení splaškové kanalizační sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Ústav soudního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Realitní inženýrství
Comittee
prof. JUDr. Ivo Telec, CSc. (předseda) Ing. Lubomír Weigel, CSc. (místopředseda) Ing. Boris Biely (člen) Ing. Vítězslava Hlavinková, Ph.D. (člen) Ing. Petr Doležal (člen)
Date of acceptance
2014-06-24
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO