Měření charakteristik ventilátorů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato bakalářská práce pojednává o charakteristikách ventilátorů a jejich měření. Cílem je srovnání výsledků měření z certifikované zkušebny s výsledky z alternativního měřícího standu. V první části je čtenář obeznámen se zařazením ventilátorů do oblasti lopatkových strojů a také jsou popsány základní druhy ventilátorů. Dále se práce zabývá konkrétním ventilátorem, který je součástí spalovacího systému kondenzačního kotle. Tento ventilátor je také měřeným objektem následného praktického měření. Součástí měření je i rozbor měřící tratě, ve které samotné měření probíhá, a postup měření, včetně veškerých výpočtů dle normy ISO ČSN 5801. Měření bylo provedeno v certifikované zkušebně a následně také ve třech různých měřících standech. Výsledky jednotlivých měření jsou na závěr srovnány s optimálními výsledky.
This bachelor thesis discusses a fan characteristics and their measurement. The aim of this thesis is to compare the results of measurements, which were done in certified laboratory with results of measurements done in alternative measuring stands. In first part of the thesis are described the basic types of fans and inclusion fans in turbo–machines. Furthermore, the thesis deals with a particular fan, which is part of the combustion system of condensing boiler. This fan is also the object of measurement in practical measurements, which were measured as a part of this thesis. This practical part of the thesis includes also analysis of test track, the measurement procedure and all calculations according to ISO ČSN 5801. At first were carried out measurement in certified laboratory and then in three different measuring stands. In conclusion were these results compared with optimal results.
Description
Citation
COUFALÍK, M. Měření charakteristik ventilátorů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
prof. Ing. Josef Štětina, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jaroslav Katolický, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Michal Jaroš, Dr. (člen) Ing. Vladimír Krejčí, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Charvát, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Hejčík, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Študent zrozumiteľne prezentoval svoju prácu. Otázky oponenta zodpovedal v plnom rozsahu. Hustota vlhkého vzduchu je menšia alebo väčšia ako suchého vzduhu? Poznámky k formálnej časti práce (označovanie obrázkov, v texte sa nenachádzajú odkazy na literatúru) Akým sposobom by ste pomocou p-Q boxu určil dynamický tlak?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Přístup k plnému textu prostřednictvím internetu byl licenční smlouvou omezen na dobu 3 roku/let
DOI
Collections
Citace PRO