Vliv inertní atmosféry na smáčení povrchu u bezolovnatého pájení

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová se zabývá studií vlivu ochranných atmosfér na smáčivost pájeného povrchu. V teoretické části je rozebrána problematika pájení, pájeného spoje, oxidace a ochranných atmosfér. V praktické části byl zhotoven skleněný zákryt s interní temperancí přiváděného plynu určený pro testování smáčivosti rozdílných povrchových úprav metodou smáčecích vah a byly provedeny testy i s vyhodnocením vlivu inertních plynů na smáčivost povrchů v různé materiálové kombinaci. Další experimenty byly provedeny s plazmovým čištěním jako možnou náhradou tavidel. Na závěr této práce je uvedena diskuse dosažených výsledků a také náměty na další výzkumy v této problematice.
This master´s thesis dealing with study of influence of inert atmosphere on the wettability of soldered surfaces. The theoretical part is discussed the issue of the soldering, solder joint, oxidation, and inert atmosphere. The glass cover with internal inert gas preheating for the wetting balance testing was prepared in the practical part. With this adjustment were realised tests, in which was examined the effect of the inert gases on the wettability of different materials combination. Further experiments were focused on plasma surface cleaning as possible flux substitution. The evaluation of these experiments were discussed in the end of this master´s thesis. Some of topics were designed for further experiments.
Description
Citation
NESTROJIL, M. Vliv inertní atmosféry na smáčení povrchu u bezolovnatého pájení [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektrotechnická výroba a management
Comittee
doc. Ing. Jiří Vaněk, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Antonín Rek, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) Ing. Jiří Starý, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vít Chlebovský, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Diplomant seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením své diplomové práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Jaké jsou cenové relace použitých plynu, není možnost si nechat namíchat vlastní směs Ar a N2? Je možné použití směsi s vodíkem? Kde byla provedena nízkotlaká plazma aplikována na DPS? Jaký byl vliv kyslíku na chráněnou vrstvu mědi pomocí cínu? Je silná vazba mezi obsahem kyslíku ve vzduchu a smáčivostí?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO