Příprava nadeutektických slitin hliníku s využitím obětovatelných povlaků

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Diplomová práce se zabývá problematikou přípravy nadeutektických slitin hliníku s využitím obětovatelných povlaků. Literární rešerše je zaměřena na rozbor charakteristik hliníku a jeho slitin. Pozornost je dále věnována tepelnému zpracování slitin hliníku a vlivu přísadových prvků na tyto slitiny. Rozbor vlastností a způsobů zvýšení užitných vlastností slitin Al-Ni je dalším předmětem literární rešerše. Pozornost je věnována také rozboru metod aplikace žárových nástřiků se zaměřením na princip jednotlivých metod a charakteristiky povlaků zhotovené těmito metodami. Předmětem experimentální části je příprava nadeutektických slitin hliníku s využitím obětovatelných povlaků na bázi niklu. Jedná se o nekonvenční postup zahrnující zhotovení povlaku na povrchu hliníkového podkladu technologií HVOF a následnou tepelnou expozici. Dále se práce zabývá metalografickým hodnocením připravených vzorků se zaměřením zejména na vliv teploty a doby tepelného zpracování na výslednou strukturu experimentálních vzorků.
Master‘s thesis deals with the forming of hypereutectic aluminium alloys using sacrificial coatings. Literature research is focused on analysing the characteristics of aluminium and its alloys. Attention is also focused to the heat treatment of aluminium alloys and the influence of alloying elements on these alloys. Analysis of characteristics and increase the useful properties of Al - Ni alloys is another object of literary research. Attention is also focused to the analysis of thermal spraying methods by focusing on the principle of individual methods and the characteristics of the coatings made by these methods. The object of experimental part is to prepare the hypereutectic aluminium alloys using sacrificial nickel based coatings. This is an unconventional manufacturing process comprising coating the surface of the aluminium substrate with using HVOF technology and subsequent thermal exposure. Furthermore, the work deals with the metallographic evaluation of prepared samples with a particular focus on the influence of temperature and time of heat treatment on the final structure of the experimental samples.
Description
Citation
GREGOR, M. Příprava nadeutektických slitin hliníku s využitím obětovatelných povlaků [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Materiálové inženýrství
Comittee
prof. Ing. Ivo Dlouhý, CSc. (předseda) prof. Ing. Rudolf Foret, CSc. (místopředseda) prof. RNDr. Karel Maca, Dr. (člen) prof. Ing. Vlastimil Vodárek, CSc. (člen) doc. Ing. Vít Jan, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO