Náměstí svobody ve Znojmě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
Josef Křížek, 6.roč., atelier doc. Ing. arch. Karla Havliše, Ústav navrhování 5, FA VUT, diplomní projekt, letní semestr, 2009/2010 Předmětem řešení byla lokalita náměstí Svobody ve Znojmě. Úloha byla řešena jako urbanisticko - architektonická studie dlouhodobě neřešené lokality s nevyhovujícím stavem. Široká analýza stavu a vývoje lokality byla částečně součástí i předdiplomního projektu. Lokalita se nachází na severním okraji historického jádra města Znojma. Hlavním problémem zde je v první řadě hustá tranzitní doprava, měřítkově neuchopitelný a nečitelný prostor nazvaný náměstí Svobody, kontakt různých druhů urbanistických struktur jakými jsou historická zástavba, sídlištní krajina, obytná zástavba i solitérní objekty. Celkově jsou tyto plochy volného veřejného prostoru nevhodně využity v podstatě pouze pro parkování motorových vozidel a zbytek je zatravněn. Řešení zmenšuje poloměr dopravní tepny až do podoby křižovatky tvaru T o minimálním poloměru 12 m, což dopravu zpomalí a zklidní. Vzniklé ulice mají charakter městské třídy a vzniká menší náměstí tak, aby byl prostor příjemnější a bezpečnější pro chodce. Návrh pracuje také s propojením zeleného prstence na místě bývalého městského hradebního okruhu. Toto propojení je z části pouze formální, tvoří ho stromořadí, místy zdvojené, dále zde byly vytvořeny veřejné prostory, typické pro město. Vzhledem k atraktivní poloze v centru města jsou navržené objekty uvažovány jako polyfunkční - v parteru prodejny a služby, v 1. NP administrativa a služby a 3. - 5. NP slouží pro bydlení. Parkování bude řešeno jako podzemní ve 3 podzemních garážích, maximum prostoru je věnováno chodcům a cyklistům. Místo má být v první řadě atraktivní pro chodce a cyklisty, tomu jsou uzpůsobeny plochy s kvalitním řešením dlažeb a vybavenost městským mobiliářem. Atraktivitu zajišťují i funkce prostoru, jakými jsou například tržiště a cyklocentrum na novém náměstí u křižovatky městských cyklostezek., Místo je tedy vhodné pro odpočinek a setkávání i bezpečný pohyb.
The Freedom square in Znojmo was the task to solve. It was solved as a urbanistic - architectural study of the public space in a very bad state. An analysis of the state was a part of this work and as apart of the pre-diploma study. The area is set on the northen part of the historic center of the own of Znojmo. The main problem is the transport, for people unfreandly and illegible public space, calle the Freedom sguare, the contact of the different urbanistic structures, used just for parking the cars and growing the grass. The sollution slows down the transport, connects the green parts of the town. The space is designed to be friendlier and more pleasant and safe for people. The houses are designed as multifunctional with shops and living. the place must be atractive for walkers and bikers. The bikecenter, market place and the first rate of the design of this area will be atractive for people.The place is good forrelaxing and safe moving as well.
Description
Citation
KŘÍŽEK, J. Náměstí svobody ve Znojmě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2010.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
doc. Ing. arch. Naděžda Menšíková, CSc. (předseda) Ing. arch. David Prudík (člen) prof. Ing. arch. Ivan Ruller (člen) Ing. arch. Jan Sochor (člen) Ing. Jaroslav Štikar (člen)
Date of acceptance
2010-05-31
Defence
Student představil projekt a reagoval na dotazy.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO