Metody ditheringu obrazu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Diplomová práce pojednává o metodách ditheringu obrazu. Základem je vysvětlení teorie digitálního obrazu, barevných modelů, palety a hloubky barev. Následuje rozebrání základních metod omezování barevného prostoru jakou jsou metody prahování, náhodného a maticového rozptylu. Rozebrány jsou i pokročilé metody ditheringu s distribucí chyby, v čele s nejznámější metodou Floyd-Steinberg. Zahrnuto je porovnání jednotlivých metod včetně subjektivního srovnání pomocí dotazníku. Programovou část tvoří JAVA applet, který ukazuje možnosti generování obrázků pomocí jednotlivých metod ditheringu.
Master’s thesis discusses methods for dithering image. The basis is the explanation of the theory of digital images, color models, color depth and color range. Followed by the dismantling of the basic dithering methods which are a thresholding method, a random and matrix diffusion. Discussed are advanced methods of dithering with error distribution, bee with best known method Floyd-Steinberg. Included is a comparison of different methods including subjective comparison using a questionnaire. Program part is JAVA applet that shows the possibility of generating images using various dithering methods.
Description
Citation
PELC, L. Metody ditheringu obrazu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (předseda) doc. Ing. Vladislav Škorpil, CSc. (místopředseda) Dr. Ing. Jiří Přibil (člen) Ing. Jaromír Hrad, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Pavel Rajmic, Ph.D. (člen) Ing. Martin Koutný, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-12
Defence
1. V textu uvádíte, že při maticovém rozptylu se často používá Bayerova matice o různých rozměrech. Čím je tato matice specifická? Existuje nějaké pravidlo, jakým jsou dány hodnoty této matice pro její různé rozměry? 2. U metody náhodného rozptylu píšete, že prahování je provedeno na základě náhodně generované prahové hodnoty. Je zde nějaký předpoklad, z jakého rozložení pravděpodobnosti by mělo být náhodné číslo generováno? Např. normální či rovnoměrné? 3. Jakým způsobem funguje metoda maticového rozptylu při snižování počtu barev na hodnotu větší než 2, např. 8?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO