Převodovka mobilní elektrocentrály

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Vypracovaný projekt předkládá komplexní návrh převodovky přenosné mobilní elektrocentrály určené k provádění předletové přípravy vrtulníků. Vlastní řešená převodovka je navržena v souladu se zadanými hodnotami, které vychází z požadovaných elektrických parametrů elektrocentrály jako celku a dále s ohledem na parametry hnacího turbínového motoru. V úvodní části projetu je s ohledem na zadané parametry a konstrukční dispozice proveden návrh kinematického schématu soukolí, ze kterého následně vychází celá koncepce a výsledná podoba převodovky. V dalších etapách projektu je provedena optimalizace ozubení, návrh uložení kol převodovky a návrh olejového systému. Realizační část projektu spočívá v komplexním konstrukčním návrhu převodovky, který je proveden v 3D prostředí Pro/Engineer. V závěru projektu je stručně zhodnocen celý konstrukční návrh a dále jsou přiblíženy úvodní provozní zkušenosti s vyrobenou a zkoušenou převodovkou.
The submitted project deals with a complete design of a gearbox of a portable ground power generator designed for preflight preparation of helicopters. The gearbox has been designed to meet given specifications, which are based on required electrical parameters of the entire power unit and with regards to parameters of driving turbine engine. The introductory section deals with a kinematical design of transmission gears with regards to required parameters and design constraints. The kinematical design determines whole concept and resulting form of the gearbox. Next part deals with optimization of gearing, the design of wheel bearing, and design of oil system. The implementation part of the project consists in the engineering design of the gearbox, which was made in 3D environment Pro/Engineer. The design is reviewed and first operational results of manufactured and tested gearbox are discussed in the concluding section of this work.
Description
Citation
KOLKA, R. Převodovka mobilní elektrocentrály [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2008.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Konstrukce strojů a zařízení
Comittee
doc.ing. Václava Lašová, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Pavel Bělohoubek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Jaroslav Krátký, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloš Hammer, CSc. (člen) doc. Ing. Simeon Simeonov, CSc. (člen)
Date of acceptance
2008-06-12
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO