Návrh přítlačných křídel pro vůz Formule Student / SAE

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce je zaměřena na návrh přítlačných křídel pro vůz Formula Student/SAE. V úvodu je představena mezinárodní soutěž Formula Student a jsou zohledněna pravidla, která návrh aerodynamických prvků omezují. Je popsán návrh dvouprvkového přítlačného křídla a jeho ověření pomocí dvourozměrného CFD výpočtu. Také jsou analyzovány silové účinky působící na pohybující se vozidlo a je zohledněn vliv přítlačných křídel na dynamiku vozu.
The objective of this thesis is design of aerodynamic wings for Formula Student/SAE car. Firstly, Formula Student is introduced and regulations concerning aerodynamic devices are discussed. Design of two-element inverted wing is described and this two dimensional airfoil section is analyzed in CFD. Forces acting on a moving vehicle are analyzed and effect of aerodynamic loads on vehicle dynamics is considered.
Description
Citation
FRYŠTÁK, L. Návrh přítlačných křídel pro vůz Formule Student / SAE [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Strojní inženýrství
Comittee
doc. Ing. Jaroslav Juračka, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Jiří Hlinka, Ph.D. (místopředseda) prof. Ing. Karol Fiľakovský, CSc. (člen) doc. Ing. Ivo Jebáček, Ph.D. (člen) Ing. Miroslav Šplíchal, Ph.D. (člen) doc. Ing. Miloslav Petrásek, CSc. (člen) Ing. Robert Popela, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Třetina, CSc. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO