Bezkontrastní MRI perfuzní zobrazování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na bezkontrastní techniky magnetické rezonance pro kvantitativní hodnocení prokrvení tkáně. Práce obsahuje popis základních funkčních principů magnetické rezonance a je zaměřena především na techniky Arterial Spin Labeling (ASL). Princip této metody spočívá ve využití protonů molekul vody v tepenné krvi jako nitrotělní kontrastní látky. Pomocí této metody je možné vytvořit mapu prokrvení libovolného orgánu bez použití invazivních technik a kontrastních látek. V této práci byla ke kvantifikaci prokrvení zvolena technika FAIR-RARE, jedna z technik z široké skupiny pulsního ASL.
This bachelor paper is focused on the magnetic resonance perfusion imaging technic without the usage of an external contrast media. This paper contains a look at the basic functional principle of the magnetic resonance. The focus is then set set on the Arterial Spin Labeling (ASL) technic. The basic principle of ASL uses protons from the water mocelules in arterial blood as an endogenous contrast agent. This technic can be used for obtaining a perfusion map of any tissue without the usage of invasiont echnics or contrast agents. The quantification of perusion was done applying the FAIR-RARE scheme, which belongs to the large family pulsed ASL.
Description
Citation
KRUML, O. Bezkontrastní MRI perfuzní zobrazování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínská technika a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Ivo Provazník, Ph.D. (předseda) Ing. Radovan Jiřík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Leinveber (člen) MUDr. Marie Nováková, Ph.D. (člen) doc. MUDr. Iva Slaninová, Ph.D. (člen) Ing. Marina Ronzhina, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Ing. Jiřík se dotázal na formát dat použitých v práci a na použitou techniku. Ing. Leinveber se dotázal kdo prováděl akvizici dat. Student odpověděl na otázky členů komise a oponenta. Student obhájil bakalářskou práci s výhradami.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO