Možnosti úspory elektrické energie mrazicích a chladících zařízení v závislosti na distribuční sazbě – akumulace chladu

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato bakalářská práce je zaměřena na možnosti úspor elektrické energie mrazících zařízení, která by pracovala pouze v nízkém distribučním tarifu a ve vysokém by byla odpojena od zdroje elektrické energie. V práci je provedena celková rešerše v oblasti mrazící a chladící techniky, a to jak technologických oběhů, tak i principů regulace teploty a procesu uchovávání potravin. Další část práce se věnuje normám a předpisům testování mrazících zařízení. Velká část práce je věnována samotnému experimentálnímu měření, kde jsou měřeny různé druhy tarifů na daném mrazícím zařízení a s nimi spojené možnosti úspor vzhledem k jiným tarifům. Dalším cílem experimentálního měření je zjistit chování teplot v různých částech a fázích mrazícího zařízení dle spínacích časů tarifů. V závěru práce je vyhodnoceno celkové experimentální měření a možnosti úspor elektrické energie v přímé závislosti na procesech probíhajících v potravinách při dlouhodobém skladování a nestálé skladovací teplotě v mrazícím zařízení.
This bachelor´s thesis is focused on the possibilities of electricity savings of the freezing equipment, which would work only in low distribution rate and it would be disconnected from the power source in the high distribution rate. In this work, a total research in the field of refrigeration and cooling equipment, both technological circuits, as well as the principles of temperature regulation and food storage process is made. Another part of the work is focused on freezer testing standards and regulations. Much of the work is devoted to the experimental measurements, in which different types of rates on the given freezer equipment and with them associated the possibilities savings relative to other rates are measured. Another objective of the experimental measurement is to find out the temperature behaviour in the various parts of a freezing apparatus according to the switching time of the rates. There are overall experimental measurements evaluated and the possibility of electricity savings in direct reliance to the processes ongoing in the food during long term storage in the freezer in the unstable storage temperature In the conclusion of the work.
Description
Citation
PÁLKA, M. Možnosti úspory elektrické energie mrazicích a chladících zařízení v závislosti na distribuční sazbě – akumulace chladu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) Ing. František Vybíralík, CSc. (člen) Ing. Vladimír Kohout (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Raček, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Jan Škoda, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-18
Defence
Student seznámil komisi se svojí bakalářskou prací na téma Možnosti úspory elektrické energie mrazících a chladících zařízení v závislosti na distribuční sazbě – akumulace chladu. S posudky oponenta a vedoucího práce seznámil komisi vedoucí práce Ing. Macháček. Student odpověděl na otázky oponenta práce. Docent Drápela položil dotaz ohledně vlivu aditivního tepelného vstupu na simulaci provozu. Student objasnil podmínky měření.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO