Neplatinové katalyzátory pro palivové články s iontoměničovou membránou

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto práca prináša prehľad o neplatinových katalyzátoroch, alkalických membránach a metódach na vyhodnocovanie katalytickej aktivity. Práca sa zaoberá skúmaním neplatinových katalyzátorov na báze MnO2, s prímesou dopantov, meraním ich vlastností pomocou metódy cyklickej voltametrie s využitím teórie hydrodynamiky. Prevedený je tiež test katalytických materiálov v palivovom článku na PVA membráne. Výstupom práce je zhodnotenie meraní pomocou voltametrických metód a meraní v palivovom článku. Taktiež je prevedené vzájomné porovnanie týchto druhov merania
This work brings a study about non-platinum catalysts, alkaline membranes and methods that interprets catalytic activity. Work deals with a research on non-platinum catalysts based on MnO2 with addition of support substances, measuring of their properties using cyclic voltammetry and hydrodynamics theory. Also a fuel cell measurement of catalytic materials on PVA membrane is executed. The outcome of this work is evaluation of voltammetry and fuel cell measurements. The results of all methods are compared too.
Description
Citation
TALÁBA, M. Neplatinové katalyzátory pro palivové články s iontoměničovou membránou [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) doc. Ing. Petr Bača, Ph.D. (místopředseda) Ing. Tomáš Maliňák (člen) Ing. Karel Pospíšil (člen) doc. Ing. Arnošt Bajer, CSc. (člen) Ing. Pavel Prosr, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi s cíli a řešením závěrečné vysokoškolské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky v diskuzi: Jak bylo postupováno při hledání optimálního režimu vodního managementu palivového článku? Uveďte tvrzení, že manganové katalyzátory dosáhly lepších parametrů než platina. Uveďte toto tvrzení do kontextu s aktivní plochou srovnávaných katalyzátorů. Proč má kombinace Pt+PVA tak nízký proud oproti kombinaci Pt+Nafion 115? Existuje jiná volba ve výběru membrány? Jak se vyhodnocuje on-set potenciál?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO