Zkulturnění krajiny

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění
Abstract
Pro svou bakalářskou práci jsem si vybrala téma zabývající se krajinou a vztahem člověka k ní. Zvolené území je nepoužívaná venkovská krajina, v současné chvíli téměř bez využití. Projekt se mimo jiné zabývá návrhem místně specifických objektů, někdy až land artových instalací. Údolí Javorníky, mezi obcemi Bohuslavice u Zlína a Salaš, bylo až do 70. let rozděleno na malá pole soukromých majitelů. Se vznikem JZD se i toto údolí sjednotilo, nechalo se oplotit, vybudovala se zde napajedla a nahnal dobytek. Z původních polí se tak na několik dalších let stala pastvina. Už v 80. letech byla ale zrušena a údolí začalo chátrat. V součastnosti je toto území pouze honitbou, obhospodařovanou místním mysliveckým sdružením. To ve výsledku vypadá tak, že údolí zarůstá, většina luk se nekosí a les se šíří. Mizí průchozí cesty. O krajinu zde nemá nikdo zájem a málo kdo ji navštěvuje. Projekt mé bakalářské práce využívá čtyř zbytků napajedel rozmístěných v údolí. Betonové bloky s kovovými konstrukcemi mohou posloužit jako základy pro sochařsko-architektonické objekty. Místa která v krajině ztratila svůj význam, mohou být znovu využita a snad i napomůžou přilákat člověka zpět do krajiny.
Cultural Landscape Drinkers for cattle For my bachelor thesis I chose the topic which is dealing with the landscape and man's relationship to it. The selected area is unused rural landscape with almost no use at this moment. The project, among other things deals with the design of site-specific objects, sometimes land art installation. Javorníky valley, between the villages Bohuslavice u Zlína and Salaš, was consisted of a small fields. In 70s they built a fence around the valley with a drinkers inside and they began graze a cattle. Field were changed into pasture for several years . But already in the 80s was pasture canceled and cultural quality of the valley began to deteriorate. Present day, the area is primarily for hunting, cultivated by local Hunting Association. The result looks that the valley is overgrown, most of the meadows are not to mowed and the forest is expanding. The journey disappears. No one other is interested in the local landscape, and is here just a fewwho are attend it. My project uses construction of drinkers which are deployed in the valley. A concrete blocks with metal structures can serve as a basis for sculptural and architectural objects. Places in the landscape that have lost their meaning can be reused. And hopefully it will help to attract the people back into the landscape.
Description
Citation
MICHÁLKOVÁ, K. Zkulturnění krajiny [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta výtvarných umění. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Výtvarné umění - sochařství - volná tvorba
Comittee
prof. akad. soch. Michal Gabriel (předseda) doc. Mgr. Tomáš Medek (člen) prof. akad. soch. Jan Ambrůz (člen) doc. Mgr. Pavel Korbička (člen) doc. akad. soch. Jiří Sobotka (člen) PhDr. Jiří Valoch (člen)
Date of acceptance
2014-06-20
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO