Pokrytí signálem - odlehlé oblasti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Z důvodu geograficky členitého terénu není v České republice stále mnoho destinací pokryto hlasovým a datovým signálem. Tyto hůře dostupné lokality jsou někdy pokryty pouze GSM technologií, jež však neumožňuje kvalitní příjem signálu v budovách. Operátoři provozující GSM sítě neuvažují o zlepšení příjmu signálu z důvodu vysokých nákladů na výstavbu vysílačů a vykrývačů a velmi nízké ekonomické návratnosti. V roce 2012 ve vypsané aukci pro novou technologii LTE na volné kmitočty, uvolněné po ukončeném analogovém pozemním televizním vysílání, byla jako jedna z jejích podmínek stanovena povinnost, že vítěz aukce musí pokrýt prioritně odlehlé lokality s menším počtem obyvatel. Nově vypsaná aukce v roce 2013 již tuto podmínku neobsahuje. Cílem práce je na základě teoretického traktování problematiky přenosových médií a analýzy současného stavu a podmínek v dané lokalitě navrhnout možnost distribuce signálu v odlehlých oblastech, přičemž je uplatněn zřetel k technické a ekonomické náročnosti realizace pokrytí odlehlých lokalit pomocí technologie optických, metalických a bezdrátových sítí. Dále je realizováno porovnání vlastností, technických parametrů a ekonomické náročnosti výstavby druhů sítí a provedeno dílčí shrnutí. Poté je přistoupeno k realizaci praktického návrhu sítě ve vybrané lokalitě.
Because the Czech Republic has been specific geographically rugged terrain. We could find a many places without a voice and data coverage. This place with worst signal coverage have sometime only the GSM technology, but this technology does not have high quality for calling inside building. The operators which are owner of GSM networks they don't care about how to make better coverage. The investment is more expensive than the profit of service. In 2012 was prepared auction of frequency for new LTE technology. In one of point was written that operators must start with building the networks at place with worst signal coverage, but in 2013 this point is missing. In thesis we will basically from our theoretical technological experience trying found out a solution of coverage in remote region. Our solution trying found out a best way between economic a technological transmission demand, between metallic, optical and wireless transmission medium. Next part is interest about compare properties, technical parameter and economics of building a type of network. Final step is building a real network distribution in chosen region.
Description
Citation
GRENAR, D. Pokrytí signálem - odlehlé oblasti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
prof. Ing. Miloslav Filka, CSc. (předseda) Ing. Miroslav Balík, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jan Grepl (člen) doc. Ing. Petr Münster, Ph.D. (člen) doc. Ing. Martin Kyselák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Otázky oponenta: 1. Uveďte vztahy sekundárních parametrů koaxiálního kabelu! 2. Jaké je pokrytí mobilním signálem v ČR vyjádřené v procentech? Proč je v USA ve srovnání o tolik výrazně nižší? 3. Jak velkou vnímáte hrozbu přerušení provozu klimatickými vlivy a jakými? 4. Jaké jsou obecně druhy provoz (simplex, duplex apod.)?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO