Automatizované programování více mikrokontrolérů AVR přes SPI sběrnici

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce je sestavit obvod pro automatizované programování více mikrokontrolérů Atmel AVR přes SPI sběrnici a navrhnout a realizovat demonstrační přípravek, který bude schopen tento úkol alespoň částečně automatizovat, tedy ideálně bez lidského zásahu jedním programátorem nahrát firmware do více mikrokontrolérů. V teoretické části budou popsány součástky, které se v práci využívají, bude popsána jejich funkce a využitelnost. Pro přepínání mezi mikrokontroléry a tudíž i vyřešení dané problematiky, máme na výběr ze dvou možností. První možnost je sledování signálu „reset“, což je jednodušší varianta, nebo dekódování Atmel SPI instrukcí. Vzhledem k jednoduchosti a tedy i praktičnosti bude v práci používáno sledování signálu „reset“. Pro lepší pochopení bude v práci popsáno, jak celá problematika přepínání bude fungovat. Budou popsány jednotlivé kroky a pro lepší orientaci bude součástí i blokové schéma, které znázorní nejdůležitější části dané práce. Praktická část se zaměřuje především na praktické vyzkoušení navrhnutého řešení. Abychom mohli sledovat signál „reset“ nejdříve musíme sladit asynchronní čítač se signálem „reset“ aby to správně reagovalo na sestupnou hranu. A dále přivedeme z asynchronního čítače BCD kód, pomocí kterého dekodér přepíná na jednotlivé mikrokontroléry pomocí spínacích tranzistorů, které se podle toho postupně programují. V práci bude používán programátor AVR Dragon, pro který bude využíváno dávkového souboru pro atprogram.exe, který je standardní součástí vývojového prostředí Atmel Studio 6. Součástí práce bude také alespoň částečné otestování navrženého problému na kontaktním nepájivém poli. Tato práce by mohla být přínosná pro lidi, kteří častěji programují stejné mikrokontroléry se stejnými programy.
The aim of this work is to construct a circuit for automated programming more microcontrollers Atmel AVR through the SPI bus and to devise and execute demonstration plant that will be able to automate this task, at least partially, therefore, ideally without human intervention, one programmer to load the firmware into more microcontrollers. The theoretical part describes the components that are used in the work, the description of their functionality and usability. For switching between microcontrollers we have a choice of two options. The first option is monitoring of the signal "reset", which is a simpler variant of SPI, or decoding the Atmel instructions. Thanks to the simplicity and practicality of the work will be used to monitoring of the signal of the "reset". For a better understanding in the work described how the whole problem will be work. They will describe each of the steps and for better orientation will be the block diagram too, which represents the most important part of the work. The practical part focuses on the practical testing of the proposed solution. In order to monitor the signal of the "reset" first we have to coordinate asynchronous counter with signal "reset" it to properly reply to a downward edge. Next we bring from the asynchronous counter BCD code with which the decoder switches to each of the microcontrollers using the switching transistors and then they are gradually programmed. Work will be used the programmer AVR Dragon, for which it will be used by the batch file for atprogram.exe, which is a standard part of Atmel Studio 6. In the work will be at least a partial test of the proposed problem to contact layer the field.
Description
Citation
BOŠTÍK, J. Automatizované programování více mikrokontrolérů AVR přes SPI sběrnici [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Karel Burda, CSc. (předseda) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (místopředseda) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Pavelka (člen) Ing. Ivo Strašil (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO