Fonetická transkripce českého jazyka

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem práce je vytvoření skriptu pro automatický přepis českého jazyka do fonetické podoby a zpět. V práci jsou porovnány jednotlivé fonetické abecedy a popsány jejich výhody a nevýhody. Pro tuto práci byla nakonec zvolena česká fonetická abeceda (ČFA). Následně jsou uvedeny nejdůležitější pravidla pro spojení samohlásek a souhlásek a dále hlavní asimilační pravidla. Skript byl vytvořen v prostředí MATLAB. Funkční je převod do fonetické formy s využitím popsaných pravidel. Zpětný převod není plně odladěn a je nutno výsledek zpřesnit užitím programu ASPELL pro korekci pravopisu.
The aim is to create a script for automatic transcription of Czech language phonetic forward and backward. The thesis compares the different phonetic alphabet and describes their advantages and disadvantages. For this thesis was eventually selected Czech Phonetic Alphabet (ČFA). The following are the most important rules for connection of vowels and consonants and the main assimilation rules. The script was created in MATLAB environment. The function is to convert the phonetic form using the rules described. Backward conversion is not fully debugged and it is necessary to refine the result using Aspell program for correcting spelling.
Description
Citation
ZEDEK, M. Fonetická transkripce českého jazyka [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Teleinformatika
Comittee
doc. Ing. Ivo Lattenberg, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (místopředseda) Ing. Vítězslav Křivánek, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Ondřej Krajsa, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-06-19
Defence
Kde byste použil mechanizmy pro ošetření výjimek ve svých skriptech? Uveďte příklady podobných nástrojů pro transkripci cizích jazyků.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO