Využití prostředků inverzní analýzy spolehlivosti při pravděpodobnostním návrhu vybraných parametrů konstrukcí

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Podstatou předložené bakalářské práce je aplikace metodiky a prostředků inverzní analýzy při pravděpodobnostním návrhu vybraných parametrů konstrukcí. Prvním krokem bylo seznámení se s pravděpodobnostním návrhem a posouzením konstrukcí, následně pak s vlastní metodikou inverzní analýzy založené na umělých neuronových sítí. Po nastudování daného tématu bylo možné přejít k samotné problematice. Zprvu pro uvedení teorie do praxe se začalo na lehčích příkladech. Jednalo se o matematické funkce a jeden praktičtější příklad. U těchto příkladů byly předem známé výsledky. Tato skutečnost vedla k snadné kontrole dosažených hodnot. Postupným zdokonalováním v užívání softwarových nástrojů a to zejména programu DLNNET bylo možné přejít na příklady z praxe. Zvoleny byly příklady z předmětů nižších ročníků bakalářského studia na Fakultě stavební VUT Brno. Prvním z nich byl návrh železobetonové desky, u které byly hledanými návrhovými parametry výška desky a plocha vyztužení. Druhým příkladem byl návrh montážního ocelového šroubového spoje u diagonály vazníku. Zde se provedlo dimenzování průměru šroubu a jeho počet.
This bachelor thesis deals with the application of methodology and tools of inverse analysis in regards to probabilistic design of selected design parameters of structure. The first step was to get familiar with the probabilistic design and analysis, then understanding of the inverse analysis methodology itself which is based on artificial neural networks. After researching the topic we could get to the actual issue. To put the theory in practice easier examples were used at first. These were mathematical functions and one practical-based example, whereas the results were known in advance. This simplified a process of checking achieved values. Using software tools and especially DLNNET software allowed us to take on practical exercises. Used exercises are chosen from earlier undergraduate studies at the Faculty of Civil Engineering, Brno. The first of these was a design of reinforced concrete slab, where desired parameters were slab’s height and area of reinforcement. The second one was a design of a diagonal truss screw connection, aimed to size the screw diameter and its quantity.
Description
Citation
LIPOWCZAN, M. Využití prostředků inverzní analýzy spolehlivosti při pravděpodobnostním návrhu vybraných parametrů konstrukcí [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Pozemní stavby
Comittee
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO