Sledování hmotnostních změn pomocí piezoelektrického rezonátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá návrhem nové cely pro měření hmotnostních změn s vysokou přesností pomocí křemenných krystalových mikrovah QCM. Nová cela je určená pro krystalové rezonátory s průměrem 14mm, které jsou vyráběny v ČR a jejichž největší výhodou oproti originálním krystalům je cena. Dalším výrazným kladem je vyšší mechanická odolnost vycházející z menších rozměrů. Takto navržená cela je dále testována v elektrochemickém systému, kde dochází k depozici kovové mědi na krystal. Ověření přesnosti je posuzováno podle Faradayova zákona a pomocí Sauerbreyovy rovnice pro křemenné mikrováhy při měření metodou cyklické voltametrie.
An operation deals with a concept of the new cell for measuring weight changes with high precision through the use of quartz crystal micro-scales called QCM. The new cell is destined for crystal resonators which diameter is 14mm. The resonators are produced in the Czech Republic. A price is the greatest advantage of crystal resonators in comparison with original crystals. The next positive is higher mechanical tolerance which is outgoing of a guest-size. The cell designed by this way is tested in electrochemical system where a deposition of metallic copper in crystal is happening. A homologation of accuracy is judged by Faraday’s law and using Sauerbrey equation for quartz crystal microbalance in cyclic voltammetry measurement method.
Description
Citation
KUŽÍLEK, J. Sledování hmotnostních změn pomocí piezoelektrického rezonátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2009.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mikroelektronika a technologie
Comittee
prof. Ing. Jiří Kazelle, CSc. (předseda) prof. Ing. Karel Bartušek, DrSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Zatloukal (člen) Ing. Jiří Špinka (člen) prof. Ing. et Ing. Fabian Khateb, Ph.D. et Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2009-06-12
Defence
Student seznámil státní zkušební komisi se zadáním, zpracováním a výsledky své bakalářské práce a zodpověděl otázky a připomínky oponenta. Otázky u obhajoby: Jak moc je důležité zachování vodorovné polohy krystalu při provádění měření? Vysvětlete pojem "rezistivita krystalů", její účel pro zpracování tématu bakalářské práce a na co má veličina "rezistivita krystalů" vliv? Je možno dosaženou cenou při zpracování nového přípravku vyvážit jeho horší citlivost při měření hmotnostních změn oproti komerčně vyráběným přípravkům?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO