Vývoj konstrukčních betonů s elektrárenskými popílky

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Celosvětově výroba betonu stále stoupá, což sebou však nese vzrůstající ekologickou zátěž z výroby cementu. Proto je dnes snahou stále více ve stavebnictví,taktéž pro výrobu betonu, využívat druhotných surovin z průmyslu. Nejběžnější takovou surovinou, jejíž používání je prakticky nejvíce rozšířené, je vysokoteplotní úletový popílek. Jeho použití přináší ne jen velice pozitivní dopad na ekonomiku a ekologii výroby, ale taktéž pozitivně ovlivňuje vlastnosti betonu jak v čerstvém, tak zatvrdlém stavu. Snahou této práce proto bylo dále zefektivnit jeho použití návrhem betonové směsi s přihlédnutím k minimální mezerovitosti suché směsi cement-popílek.
Worldwide production of concrete is increasing, what has a negative environmental load of cement production. That is due to effort in building construction, also concrete production, greater use of the secondary raw materials. Fly ash is the most commonly used secondary raw material. His used has a very good impact on the economy and ecology of production and positively affects on the properties of concrete in both the fresh and hardened state. The aim of this bachelor's thesis was to improve its use in concrete, using a minimum void fraction of dry mix cement-fly ash.
Description
Citation
ŤAŽKÝ, M. Vývoj konstrukčních betonů s elektrárenskými popílky [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2014-06-16
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO