Znojmo, obnova domu Malá Františkánská č.121

Abstract
Řešené reziduum domu se nachází v historickém centru města Znojma, které je městskou památkovou rezervací. Dům je součástí rezervace a je památkově chráněný. Dům se nachází na nároží ulic Malá Františkánská a Klácelova a je součástí blokové zástavby. V současné době dům chátrá. Některé zdi už musely být podepřeny ztužujícími konstrukcemi. Dle statického průzkumu nebude možné většinu nadzemních konstrukcí zachovat. Zachovají se pouze sklepní prostory, část obvodové zdi z ulice Malá Františkánská, dva gotické portály, kamenná ostění sklepních oken a vstupní secesní dveře. Výchozím bodem pro návrh byla snaha vytvořit objekt, který bude do okolní zástavby zapadat a nebude narušovat ráz okolí, které je charakteristické vysokou hustotou historických staveb. Stavba bude převážně řešena zděnými stěnami, pouze schodišťové křídlo je řešeno jako ocelový skelet, na kterém je zavěšena prosklená fasáda. Střecha je navržena sedlová s vikýřovými okny, pokrytá bobrovkou. Výplně otvorů jsou dřevěná - odstín dub. Vnější omítka je užita bílá vápenná Cemix památkářský program. Objekt je funkčně rozdělen na plochy kavárny, vinárny se sklípkem a dvou mezonetových bytů. Suterén a celé 1NP slouží pro komerční účely kavárny s celkovou plochou 97 m2 a vinárny s 139m2. V 2NP spolu s 3NP jsou obytné plochy mezonetových bytů, 4+KK s plochou 125m2 a 6+KK s 180m2. Za hlavní vstup do objektu je považován otevřený průjezd vedoucí na malé vnitřní uzavřené nádvoří. Z průjezdu vede vstup do kavárny a dále je odtud přístup na kryté schodiště propojující všechna podlaží od suterénu, vinného sklípku, přes vyvýšené podlaží vinárny až do 2NP, kde se vchází přes pavlač do mezonetových bytů. Z tohoto atria je také navržen bezbariérový přístup pro celý objekt, schodišťovým křídlem s bezbariérovým výtahem.
The solved remains of a house are located in the Znojmo historical center. The old house is protected monument in an urban conservation area. The house is situated of a block of buildings on the corner of a Malá Františkánská and Klácelova streets. The building is dilapidated in this time. Some walls are supported by reinforcing structures. Most of the aboveground structures won´t be able to retain. Only some parts of the house will retain such as cellar, the walls of the Malá Františkánská street, two gothic portals, rock lining of the basement windows and entrance secession´s doors. The main idea was to create an object fitting into the surroundings which is characterized by a high density of historic buildings. The construction is largely solved by brick walls. There are also glazed facade stairs which are designed as a steel frame. The gabled roof covered with plain tiles is proposed with dormer windows. Doors and windows are made of wood - oak shade. There is used white lime Cemix preservationist program on the external plaster. The building is functionally divided into areas cafes, wine cellar and two maisonettes. Basement and whole 1st floor are used for commercial purposes cafe with a total area of 97 square meters. The wine bar is spread at the area of 139 square meters. There are two maisonettes in the 2nd and 3rd floor. The first one is 4+KK with the area of 125 square meters. The second one is 6+KK with 180 square meters. The main entrance to the building is an open passage leading to a small enclosed courtyard. The passage is the entrance to the cafe and also to staircase connecting all floors including the basement, wine cellar, wine bars and both floors with penthouse apartments. There is designed lift for disabled in the whole object from this atrium.
Description
Citation
PEKOVÁ, P. Znojmo, obnova domu Malá Františkánská č.121 [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura pozemních staveb
Comittee
Date of acceptance
2014-06-10
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO