Bigotova křivka jako nástroj pro posuzování vlastností plastického těsta

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Bakalářská práce je zaměřena na použití Bigotovy křivky jako nástroje pro posuzování vlastností plastických keramických surovin. V teoretické části je formou rešerše dostupné odborné literatury zpracován obecný náhled na problematiku Bigotovy křivky a aplikace vlastností z ní vycházejících pro některé konkrétní zeminy. V praktické části byly určovány vlastnosti plastické keramické suroviny z lokality Jirčany, ze které byly z plastického těsta vytvářeny vzorky s různým obsahem vlhkosti, s přídavkem ostřiva a přísad. Na vzorcích byl sledován tvar Bigotovy křivky, hodnota kritické vlhkosti, velikost smrštění sušením a citlivost zeminy k sušení.
This bachelor thesis is focused on the use of the Bigot curve as a tool for assessing the performance of plastic ceramic materials. The theoretical thesis is a form of research of available literature. It elaborates a general view on the Bigot curve and possible application properties which derive from it for some specific soil. In the experimental part were determined properties of plastic ceramic material from location Jirčany from which were formed samples made of plastic dough with different moisture content, with the addition of grog and additives. Properties such as shape of Bigot curve, critical moisture value, size of drying shrinkage and drying sensitivity of the soil were monitored on the samples.
Description
Citation
SUK, V. Bigotova křivka jako nástroj pro posuzování vlastností plastického těsta [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Stavebně materiálové inženýrství
Comittee
Date of acceptance
2014-06-17
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO