Výpočet ustáleného chodu sítě 22 kV v zadané oblasti

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem nového provozního stavu distribuční sítě 22 kV oblasti Prostějov po připojení nové rozvodny Prostějov – Západ. Pro výpočet energetických ztrát, optimálního provozního zapojení, vytvoření nového modelu sítě v oblasti Prostějov i pro úpravu stávajícího stavu dané oblasti, je použit program PASS DAISY OFF-LINE Bizon. Tato práce se současně zabývá popisem tohoto výpočetního a modelovacího programu. Teoretická část práce popisuje výpočetní metody pro chod distribuční sítě, s důrazem na matematickou metodu využívanou programem PASS DAISY OFF-LINE Bizon, tedy na modifikovanou Newton – Raphsonovu metodu. Hlavním úkolem práce je připravit podpůrnou technickou dokumentaci pro společnost E.ON, kde bude respektováno nové provozní rozpojení sítě, nově realizované venkovní a kabelové vedení s příslušnými parametry. Tyto změny konfigurace sítě způsobí nové rozložení napájecích oblastí, a s tím související zněny dodávaných výkonů z jednotlivých napájecích uzlů a tedy i změny toků na vedeních. Vlivem nového provozního zapojení může dojít také ke snížení ztrát a současně ke zlepšení napěťových poměrů v síti. Jedním z úkolů práce je také aktualizace modelu sítě v programu PASS DAISY OFF-LINE Bizon, tak aby odpovídal současnému stavu sítě modelované oblasti. Výsledkem této práce je porovnání stávajícího stavu a nového provozního stavu s připojenou rozvodnou Prostějov – Západ z pohledu provozovatele distribuční soustavy.
Master's thesis proposes a new operation state of distribution network 22kV in Prostějov district after connection of the new Prostějov – Západ substation. The PASS DAISY OFF-LINE Bizon program is used to calculate power losses, optimal network possibilities, as well as to create a new model of Prostějov district's distribution network and to design a modification of a current state of given location. A description of this calculating and simulation program is also included in this paper. The theoretical part describes calculating methods of distribution network’s condition, with emphasis on mathematical method used by PASS DAISY OFF-LINE Bizon program, the modified Newton-Raphson method. The aim of this paper is to prepare technical documentation for E.ON company, with respect to new operation disconnection, planned overhead and cable lines of corresponding parameters. These changes in network's configuration will cause a new distribution of feeding areas. As a result, related changes of provided power from individual feeding points and changes of power currents in electric lines will occur. Due to new operation connection, a reduction of losses and, simultaneously, an improvement of voltage ratios are expected. One of the aims of this paper is to update network's model in PASS DAISY OFF-LINE Bizon program to match the current network’s state of a given area. The outcome of this work is a comparison between the current condition and the new operation condition, with new Prostějov – Západ substation connected, from perspective of distribution network's operator.
Description
Citation
KAPLANOVÁ, K. Výpočet ustáleného chodu sítě 22 kV v zadané oblasti [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Stanislav Rusek, CSc. (místopředseda) doc. Ing. Petr Mastný, Ph.D. (člen) doc. Ing. Karel Katovský, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) Ing. Jiří Holoubek (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Studentka prezentovala svoji diplomovou práci. Vedoucí práce Ing. Topolánek seznámil komisi s posudky vedoucího práce a oponenta. Studentka odpověděla na otázky vedoucího a oponenta diplomové práce. Doc. Drápela měli formální připomínky k zpracování diplomové práce. Pan ing. Modlitba měl připomínky ohledně sítě použité v diplomové práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO