Srovnání klasických žárovek a současných světelných zdrojů z hlediska vzájemných náhrad

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Semestrální projekt na téma Srovnání klasických žárovek a současných světelných zdrojů z hlediska vzájemných náhrad předznamenává diplomovou práci, která se bude věnovat shodné problematice. Hlavním pilířem diplomové práce budou praktická měření, jejichž struktura je naznačena v následujícím textu. Semestrální projekt tvoří teoretický základ pro diplomovou práci a zajišťuje celkový úvod do problematiky náhrad světelných zdrojů. Důraz je kladen zejména na odlišnosti mezi jednotlivými zdroji světla a na skutečné problémy, se kterými se mohou setkat spotřebitelé při přechodu na jiný typ žárovek, resp. zářivek. Protože spotřebitelé nejčastěji nahrazují původní světelné zdroje kompaktními zářivkami, věnuje semestrální projekt zvýšenou pozornost právě rozdílům mezi obyčejnými žárovkami a úspornými zářivkami.
Term project on comparison of conventional light bulbs and light sources present in terms of mutual compensation marks dissertation, which will pay the same issue. The main pillar of the thesis will be a practical measure, whose structure is indicated below. Semester project constitutes a theoretical basis for a thesis and provides an overall introduction to the issue of compensation light sources. Emphasis is placed on the differences between the light source and the real problems may be encountered by consumers during the transition to another type of light bulbs, respectively. fluorescent lamps. Because consumers often replace the original lamps with compact fluorescent lamps, semester project pays attention to just the differences between ordinary incandescent and energy-saving fluorescent lamps.
Description
Citation
KOČÍ, M. Srovnání klasických žárovek a současných světelných zdrojů z hlediska vzájemných náhrad [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2012.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
prof. Ing. Petr Toman, Ph.D. (předseda) prof. Ing. František Janíček, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Antonín Matoušek, CSc. (člen) doc. Ing. Petr Baxant, Ph.D. (člen) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) Ing. Jan Macháček, Ph.D. (člen) Ing. Petr Skala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2012-06-05
Defence
Student prezentoval svou práci na téma Srovnání klasických žárovek a současných světelných zdrojů z hlediska vzájemných náhrad. Oponentem práce byl prof. Sokanský, který práci hodnotil kladně i přesto, že nepřináší nové poznatky. Vedoucím práce byl doc. Baxant, který práci také hodnotil kladně včetně naplnění všech bodů zadání. Na doplňující dotazy oponenta práce diplomant odpovídal samostatně a projevil vlastní názor na problematiku náhrad světelných zdrojů. Dotaz na možné problémy při provozu zářivkových světelných zdrojů student zodpověděl pouze částečně a na připomínky ohledně následků používání kompaktních zářivek na elektrickou síť student nereagoval správně. V rozpravě mel dotaz doc. Toman na měření poklesu světelného toku v průběhu života. Student na tento dotaz odpověděl, jak měření prakticky probíhalo. Dr. Macháček měl výtky ke zpracování ekonomické analýzy v této práci. Na další dotazy související s distribucí běžných žárovek student odpověděl. Prof. Janíček měl dotaz na konfrontaci uváděných jmenovitých parametrů s reálnými parametry kompaktních zářivek. Tento dotaz student zodpověděl dle svého mínění bez výtek komise. Doc. Matoušek měl dotaz na rešerši v oblasti testování životnosti konkrétních výrobků. Student na tento dotaz vhodně reagoval.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO