Užití kvalitativního modelování při řešení problematiky spojené s externím ratingovým hodnocením

Abstract
Disertační práce pojednává o možnostech využití metod kvalitativního modelování při řešení problematiky spojené s externím ratingovým hodnocením. Metody kvalitativního modelování v praxi mohou pomoci v situacích, kdy je obtížná dostupnost všech relevantních kvantitativních dat. Tato metoda je doplněna statistickými metodami, především korelační analýzou. Externí ratingové hodnocení má úzkou souvislost s možností insolvence podnikatelského subjektu a následného bankrotu. V práci byly navrženy dva kvalitativní modely nabízející pohled na vzájemnou provázanost proměnných při možnosti bankrotu podniku. Vzhledem k přijatým právním úpravám byla také testována shoda ratingového hodnocení od různých externích ratingových agentur pomocí clusterové a korelační analýzy. Těchto znalostí bylo v různé míře využito při navržení kvalitativního modelu týkajícího se externího ratingového hodnocení, jenž je hlavním výstupem této disertační práce. Z výsledků modelu je možné určit scénáře dopadu regulace externího ratingového hodnocení na podnikatelský subjekt, investory, ale i regulatorní orgány.
The doctoral dissertation studies applications of the methods of qualitative modelling to solve problems associated with external credit ratings. Qualitative modelling is a tool which can solve tasks under shortage of relevant information items. Correlation analysis is used if relevant data sets are available and complement the qualitative analysis. External credit rating assessments are closely related to possibilities of insolvency of business entities and the subsequent bankruptcies. Mutual interlinks of bankruptcy probabilities and qualitative models are presented in details. Two specific models are given. Due to the adopted legislative measures were also tested match of the ratings from a variety of external credit rating agencies using cluster and correlation analysis. The above mentioned results are used to develop a qualitative model of external credit ratings, which is the main outcome of this dissertation. The results of model scenarios of assessment of the influence of regulation external credit rating on the business entity, investors, as well as regulatory authorities are presented in details.
Description
Citation
KREJČÍŘ, J. Užití kvalitativního modelování při řešení problematiky spojené s externím ratingovým hodnocením [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta podnikatelská. 2014.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Řízení a ekonomika podniku - v
Comittee
prof. Ing. Alena Kocmanová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Petr Dostál, CSc. (člen) prof. Ing. Marie Jurová, CSc. (člen) doc. Ing. Tomáš Meluzín, Ph.D. (člen) prof. Ing. Mirko Dohnal, DrSc. (člen) prof. Ing. Lumír Kulhánek, CSc. (člen) doc. Ing. et Ing. Renáta Myšková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2014-11-21
Defence
Doktorand uspokojivě odpověděl na položené otázky oponentů viz oponentní posudky. - Názor autora na proměnnou CD (spotřebitelská poptávka/důvěra) - V práci zmiňujete BASEL III. v souvislosti s likviditou a kapitálovou přiměřeností bank i v souvislosti s nižší závislostí bank na externím ratingovém hodnocení. Jakou roli hraje v externím ratingovém hodnocení rentabilita vlastního kapitálu (u bank v návaznosti na uvedené ukazatele, u podnikatelských subjektů)? - Na str. 98 popisujete cestu mezi scénáři 26 5. V této souvislosti stručně vysvětlete nedostatky scénáře 22. - Upřesnit, zda usiloval o vytvoření modelu, který při rozhodování podnikatelského subjektu v nových podmínkách může pomoci při výběru variant dalšího postupu, nebo který popisuje pouze dopad změněného regulatorního prostředí. - Autor také bohužel neuvádí, zda při formulaci jednotlivých hypotéz vychází či nevychází z nějakých teoretických předpokladů (tzn. alternativy pro H1: proč by bankroty měly/neměly být v určité fázi hospodářského cyklu, H2: proč by hodnocení stejné skutečnosti (schopnost včas, přesně a plně plnit závazky) různými subjekty mělo poskytnout různé výsledky, H3: proč dynamika zisku (kterého?) ovlivňuje/neovlivňuje (a jak) schopnost včas, přesně a plně plnit závazky subjektu?). - a) kam dospělo současné poznání vzájemného vztahu bankrotu a ratingu v ekonomické teorii, b) jaké jsou výsledky publikovaných empirických výzkumů v domácí a světové ekonomické literatuře, c) jaké je jejich kritické zhodnocení autorem? - Je nutné při modelování použít i druhé derivace? Co by se stalo s, v derivaci uvedenými, přechodovými grafy kdyby nebyly známé druhé derivace? Demonstrujte problém jednoduchým příkladem, kde je kvalitativní řešení založené jenom na prvních derivacích tj. trendech - Znáte nějaké další nenumerické metody, které by bylo možné použít pro hodnocení ratingu? - Co je cílem ratingu, je cílem ratingu „včas odhalit možnost bankrotu“? Je cílem ratingu „zajistit investorům návrat vložených investic“? Teze disertační práce budou publikovány v souladu se směrnicí rektora (Studijní a zkušební řád VUT v Brně, čl. 43 odst. 3).
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO