Systémy dálkového měření v energetice

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Práce se zabývá problematikou měření a řízení v energetice. Popisuje úvod do oblasti dálkových odečtů, řízení a popisuje současnou situaci v oboru moderních technologií Smart metering a Smart grids. Je zde rozebrána problematika sběrných sítí a shromažďování dat od velkého počtu měřidel na rozsáhlém území. Pro účely přenosu dat jsou popsány technologie GPRS, PLC, DSL,… Dále jsou v práci uvedeny možnosti zefektivnění komunikace mezi měřidly a sběrnou centrálou. K tomuto je využita oblast hierarchické agregace. Pomocí algoritmu k-means je navržen program pro výpočet počtu koncentrátorů a jejich umístění ve skupině měřidel. Vytvořený program je napsán v programovacím jazyce Java. Obsahuje grafické rozhraní a znázorňuje, jak výpočet probíhá. Pro ověření výsledků z optimalizačního programu je sestaven simulační model v nástroji OPNET Modeler. Ověřené výsledky jsou popsány v závěru práce a lze z nich odvodit, že použitím optimalizačního programu dochází k zefektivnění komunikace mezi měřidly a sběrnou centrálou.
The work deals with the measurement and management in power. Provides an introduction to the problems of remote meter reading, management, and describes the current situation in the field of modern technologies Smart metering and Smart grids. It also analyzed the issue of collection of networks and data collection from a large number of meters over a wide area. For the purpose of data transmission are described GPRS, PLC, DSL, ... Further, there are given options to streamline communication. This area is used hierarchical aggregation. Using k-means algorithm is a program designed to calculate the number of concentrators and their location in the group of meters. The finished program is written in Java. It has a graphical interface and shows how the calculation is conducted. To verify the results of the optimization program is given simulation model in OPNET Modeler tool. Audited results are described in the conclusion and can deduce that using the optimization program is to streamline communications.
Description
Citation
HUDEC, L. Systémy dálkového měření v energetice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
prof. Ing. Jiří Mišurec, CSc. (předseda) doc. Ing. Miloš Orgoň, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Petr Sysel, Ph.D. (člen) Ing. Zdeněk Průša, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Mlýnek, Ph.D. (člen) Ing. Jan Šporik (člen) Ing. David Kubánek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
Jaké další metody optimalizace datové výměny, kromě teorie grafů by se dali použít pro systémy sběru dat? A proč? Používají se nějaké v praxi nebo zmíněných pilotních projektech? Datakoncentrátor data zpracovává, nebo se jen posílají dál? Co se stane když vypadne datakoncentrátor?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO