Stanovení viskozity pro různé typy splaškových vod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební
Abstract
Cílem diplomové práce je popis viskozity jako fyzikální vlastnosti kapalin, dále popis problematiky navrhování různých typů stokových sítí (tlakové, podtlakové a gravitační kanalizace), experimentální stanovení viskozit odpadních vod a porovnání těchto hodnot s hodnotami v praxi běžně užívanými. V praktické části byly provedeny odběry vzorků odpadních vod z různých typů kanalizace a různých lokalit. Na nich byl proveden chemicko-biologický rozbor, stanovena hustota a pomocí rotačního viskozimetru určena dynamická viskozita odpadních vod pro různé teploty. Naměřená data jsou zpracována a vyhodnocena. Na závěr je proveden praktický výpočet týkající se navrhování kanalizačních stok s běžně uvažovanými hodnotami viskozit a hustot, dále s naměřenými daty a tyto výpočty jsou vzájemně porovnány.
The aim of this diploma thesis is a description of viscosity as a physical characteristic of liquids, next a description of projecting different types of sewer systems (pressure sewer system, vacuum sewer system and gravity sewer system). There was a range of density and viscosity of wastewater experimentally determined. These values were compared with ordinary values used in practice. The practical part of this work consists of sampling wastewater from different types of sewer systems and various localities. Chemical-biological analysis was realized on those samples with defined density, then dynamic viscosity was measured by the rotary viscometer for various temperatures. Measured data are evaluated. Finally, a calculation related to the design of sewers was made.
Description
Citation
GLOMBOVÁ, P. Stanovení viskozity pro různé typy splaškových vod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta stavební. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Vodní hospodářství a vodní stavby
Comittee
Date of acceptance
2015-02-02
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO