Webové rozhraní pro komunikaci s uzly bezdrátové senzorové sítě

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této diplomové práce je navrhnout a vytvořit webovou aplikaci, která bude sloužit k analýze a dohledu bezdrátových senzorových sítí. Její hlavní funkcí je načtení mapového podkladu, ve kterém je zobrazena poloha jednotlivých uzlů sítě. Těm může být následně přiřazeno, jakou měřenou veličinu budou zobrazovat. Naměřené údaje mohou být získávány přímo od senzorových uzlů nebo prostřednictvím databázového serveru. Zobrazení údajů za uživatelem definované časové období je možné prostřednictvím implementovaného grafu. Aplikace samotná je naprogramována v jazyce JavaFX podle pravidel REST architektury. Pro zjednodušení komunikace s databázovým serverem je využit mapovací nástroj MyBatis.
The aim of this master's thesis is to design and create web application that allows analysing and monitoring wireless sensor networks. The main function is to load plan of given area and shown position of the sensor network nodes. These nodes allow user to set which measured phenomenon will be display on them. The measured values can be loaded directly from sensor nodes or from database server. Visualized values for user defined time period can be displayed in the implemented graph. The application itself is programmed in JavaFX language and follows the rules of REST architecture. For easier communication with database server application uses the MyBatis framework.
Description
Citation
ČERNOCKÝ, P. Webové rozhraní pro komunikaci s uzly bezdrátové senzorové sítě [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Vít Novotný, Ph.D. (předseda) doc. Ing. Karol Molnár, Ph.D. (místopředseda) Ing. Jiří Přinosil, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jiří Hošek, Ph.D. (člen) Ing. Ľuboš Nagy, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jaroslav Koton, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Bezpalec, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
Aplikace při real-time komunikaci se senzorovým uzlem využívá HTTP dotaz. V případě, že se jedná o senzorový uzel, který je v úsporném režimu, je tento typ spojení nevyhovující. Proto se v tomto režimu využívá mód, kdy senzorový uzel kontaktuje server, případně bránu. Jedná se o tzv. „push-mode”. Který komunikační protokol by mohl být použít pro „push-mode“ výměnu dat? V jaké formě jsou načítány mapové podklady? Jaká je energetická náročnost aplikace při komunikaci s uzly?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO