Syntéza kvantových teček pro in-vivo zobrazování

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem této práce byly syntézy ve vodě rozpustných kvantových teček (QDs) pomocí různých prekurzorů a stabilizátorů a zjištění toxicity syntetizovaných QDs nutných pro in-vivo zobrazování. Tato práce je zaměřena na syntézy ve vodě rozpustných QDs (MPA-CdTe, MPA-CdTe/ZnS, MSA-CdTe, MSA-CdTe/ZnS, GSH-CdTe, GSH-CdTe/ZnS, TGA-CdTe, TGA-CdTe/ZnS, GSH-ZnSe a GSH-ZnSe/ZnS) a zejména na jejich toxicitu. Syntetizované QDS vyznačující se vysokou intenzitou fluorescence a záporným zeta potenciálem byly vybrány vzhledem k jejich vhodnosti pro tuto práci. Výsledné hodnoty QDs byly vyhodnoceny a u QDs s optimálními vlastnostmi (maximální intenzita, FWHM, zeta potenciál) byla dále studovaná toxicita. Toxicita QDs byla určena pomocí MTT testu na buněčné linii HEK 293, při kterém bylo podle rešerše potvrzeno, že QDs se strukturou jádro/obal jsou méně toxické než struktura jádro. Z výsledků vyplývá, že toxicita námi syntetizovaných QDs je nejnižší u MPA-CdTe (struktura jádro) a MPA-CdTe/ZnS (struktura jádro/obal).
The aim of this work was to synthesise water-soluble QDs using different precursors and stabilizers and to determine the toxicity of the synthesized QDs by in vivo imaging. Experiments were performed on water-soluble QDs (MPA-CdTe, MPA-CdTe/ZnS, MSA-CdTe, MSA-CdTe/ZnS, GSH-CdTe, GSH-CdTe/ZnS, TGA-CdTe, TGA-CdTe/ZnS, GSH-ZnSe and GSH-ZnSe/ZnS ) and toxicity was measured. Synthesized QDs were characterized by high intensity (fluorescence spectroscopy), FWHM and zeta potential (ZS Zetasizer) were selected due to their suitability for this task. The toxicity of QDs was determined by the MTT assay on the cell line HEK 293. The experiments show that a core/shell structure is less toxic than a core structure. The results indicate that the toxicity of our synthesized QDs is the lowest for MPA-CdTe (core structure) and MPA-CdTe/ZnS (core/shell structure).
Description
Citation
FERDUSOVÁ, H. Syntéza kvantových teček pro in-vivo zobrazování [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Rozman, CSc. (předseda) doc. Ing. Jaromír Hubálek, Ph.D. (místopředseda) RNDr. Petr Fuchs, Ph.D. (člen) Ing. Jan Odstrčilík, Ph.D. (člen) Ing. Helena Škutková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Dr. Fuchs se dotázal na důkaz exponenciálního průběhu prezentovaných grafů a dále co je to Hillova funkce. Ing. Škutková se zeptala, k čemu se v práci využívají kvantové tečky. Studentka odpověděla na otázky oponenta i členů komise a obhájila diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO