Detekce hraničních uzlů v bezdrátových senzorových sítích

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V teoretické části diplomové práce je popsáno několik známých algoritmů a nový přístup k detekci hraničních uzlů v bezdrátových senzorových sítích. Nový algoritmus BRB byl inspirován nedostatky předešlých algoritmů a jeho hlavní nosnou myšlenkou, je výběr několika sousedních bodů (B, C). Přístup algoritmu BRB je decentralizovaně detekovat uzly ležící na hranici sítě. Praktická část porovnává několik algoritmů s novým BRB. Vyhodnoceno je množství výskytu úspěšně a chybně určených hraničních uzlů v ideálním i reálném prostředí. Výsledky simulace dokázaly, že navržený algoritmus představuje efektivní řešení pro přesnou detekci hraničních uzlů v bezdrátových senzorových sítích.
Theoretical part of thesis describes several known algorithms and new approaches for the bourder node detection in a wireless sensor networks. The new algorithm BRB was inspired by failures of previous algorithms and its major supporting idea is select several neighboring points (B, C). Approach algorithm BRB is a decentralized detection of nodes located at the perimeter. The practical part compares several algorithm with the new BRB algorithm. Quantity of successful and false detection of boundary nodes was evaluated in ideal and real environment.The simulation results shown, that the proposed algorithm is effective solution for accurate border node detection in wireless sensor networks.
Description
Citation
BOCEK, J. Detekce hraničních uzlů v bezdrátových senzorových sítích [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2011.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Telekomunikační a informační technika
Comittee
doc. Ing. Ivan Rampl, CSc. (předseda) doc. Ing. Martin Medvecký, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Anna Přibilová, Ph.D. (člen) doc. Ing. Jan Jeřábek, Ph.D. (člen) Ing. Pavel Hanák, Ph.D. (člen) Ing. Milan Šimek, Ph.D. (člen) Ing. Lukáš Růčka (člen)
Date of acceptance
2011-06-09
Defence
Složitost algoritmu BRB byla odvozena na základě počtu řádků pro sítě s velikostí 50 uzlů. Bude tato složitost platit i v případě jakkoliv velké sítě? Je algoritmus navržen tak, aby nedocházelo k jeho zpomalování v důsledku rapidního nárůstu dat? V podkapitole 3.3.2 je uvedeno, že komunikační náročnost algoritmu BRB je větší než u CGN. Jak se tato komunikační náročnost liší?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO