Sledování uvolňování cínu do konzervovaného ovoce z použitých obalů

No Thumbnail Available
Date
ORCID
Mark
D
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato diplomová práce se zabývá problematikou uvolňování cínu do konzervovaného ovoce z použitých obalů. V teoretické části diplomové práce je popsáno ovoce jako konzervárenská surovina, jeho složení, způsoby konzervace, základní technologické operace zpracování ovoce, výroba kompotů, výroba kovových obalů, korozívní pochody kovových obalů, chemické chování cínu v potravinách a jeho toxicita, metody stanovení cínu v potravinách se zaměřením na optickou emisní spektrometrii s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). V experimentální části diplomové práce byla nejdříve metoda ICP-OES optimalizována, před samotnou analýzou 20 různých vzorků kompotů zakoupených v obchodních řetězcích. Koncentrace cínu byla stanovena z pevného podílu kompotů. Naměřené koncentrace cínu byly porovnány s maximální přípustnou hodnotou v konzervovaných potravinách, která je povolena evropskou legislativou. Obsah cínu ve všech analyzovaných kompotech nepřesáhl legislativní limit 200 mg/kg. Nejvyšší koncentrace cínu byla naměřena u vzorku konzervovaných meruněk a to 88,6 ± 2,8 mg/kg.
This master’s thesis deals with the issue of the release of tin in canned fruit of used packaging. The theoretical part of the thesis is described canning fruit as raw material, its composition, methods of preservation, basic technological operations fruit processing, manufacture of compote, manufacture of metal packaging, marches corrosive metal packaging, chemical behavior of tin in foods and toxicity, methods for the determination of tin in foods with a focus on optical emission spectrometry with inductively coupled plasma. I the experimental part of the thesis was first ICP-OES optimized before to analysis of the 20 different samples compote purchased in chain stores. Tin concentration was determined by a fixed proportion compote. Measured concentration of tin were compared with the maximum permissible value in canned foods, which is allowed by European legislation. The tin content in all analyzed compote did not exceed the legislative limit of 200 mg/kg. The highest concentration of tin has been measured in sample conserved apricots namely 88,6 ± 2,8 mg/kg.
Description
Citation
FLAJS, R. Sledování uvolňování cínu do konzervovaného ovoce z použitých obalů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Potravinářská chemie a biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-04
Defence
1. Diplomant seznámil členy komise s náplní a cílem diplomové práce. 2. Byly přečteny posudky na diplomovou práci. 3. Diplomant akceptoval všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděl v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Koncentrace Sn byla sledována i v nálevu ? prof. Šimko: Některé plechovky nejsou lakované - z čeho usuzujete ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO