Radnice Brno – Sever

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury
Abstract
RADNICE BRNO-Sever - DIPLOMOVÁ PRÁCE 2015, FAKULTA ARCHITEKTURY VUT v Brně. Veřejná budova s hlavní funkcí radnice pro městskou část Brno- Sever. Objekt je doplněn o zastupitelský sál s rozšířeným užitím pro kulturně- společenské události. Dále se v objektu nachází obřadní síň, kavárna s občerstvením a školící místnost. Navržený objekt radnice je umístěn do středové polohy v navrhované zástavbě. Těsný kontakt s ulicí Provazníkovou poskytuje napojení na stávající zástavbu a dobrou dostupnost, jak pro pěší, tak i automobily. Radnice by byla postavena v první etapě, avšak v následných krocích by zapadla do navržené bytové zástavby. Poloha „středu“ a samotný význam radnice umožní, aby nové území vytvořilo pevné vazby se stávajícím územím již od svého počátku. Veřejná stavba a veřejná prostranství naplní území aktivním životem ve veřejném prostoru. Hmotové řešení radničního objektu tak reaguje na stávající i budoucí urbánní souvislosti. Dopravní napojení navazuje na současné komunikace. Vstupy do objektu jsou při ulici Provazníkova a z navrhovaného náměstí. Vjezd do podzemních garáží je zprava od hlavního vstupu v nově navržené ulici. Koncept radnice tvoří dvě hmoty propojené komunikační halou, jež svírají veřejnou plochu náměstí. Hmoty v půdorysné stopě tvoří téměř písmeno U. Kombinace úřadu, služeb pro občana, multifunkčního sálu, obřadní síně a kavárny nabízí optimální skladbu pro radnici dneška a budoucna. Výškově je objekt umírněný a nepřevyšuje okolní ani navrhovanou zástavbu. Měřítko stavby vyjadřuje jak přívětivost ke kolem jdoucím, tak i důstojnost nesenou svým významem. Výrazným architektonickým prvkem radnice je obíhající arkáda tvořená sloupořadím v osové vzdálenosti 2m o výšce 6,5m. Tento prvek již sám o sobě přispívá k výjimečnosti této budovy a odkazuje na řecký archetyp. Pravidelnost, rast, tektonika jež se v celém objektu propisuje vychází z konstrukčního modulu, který pak ovlivnil vnitřní dispoziční členění. Pevnost a stabilitu dodává fasáda z klasického lícového zdiva, která má dvojí výtvarné řešení pro administrativně – správní část a zdobnější pro část se sálem a síní. Transparentnost dění, jež se k filozofii radnice váže, se projevuje již v prosklení vstupní haly, tak dále v řešení dispozic chodem a kanceláří i zasedacích místností všech typů. Stavba je řešena s ohledem na trvale udržitelný rozvoj a hospodaření s energiemi, jako stavba udržitelná.
A city hall BRNO – North – dissertation 2015 A public building with the main function for the city hall for city part Brno – North. The building is extended with a representative hall which is also used for the culture and sociable events. Furthermore, this building includes a ceremonial hall, a cafe and a lecture room. A designed building of the city hall is situated in the centre position in a designed building. A close connection with Provaznikova street provides a connection to a current building a good accessibility for pedestrians and also for cars. At first was built the city hall, neverthless during following steps it would fit in the designed building. A position „centre“ and it´s own importance of the city hall allows to create a new strong binding with a current territory since it´s beggining. The public building and a public open space fill in this territory with an active life in a public space. A material solution of the city building reacts on a current and a future urban context. The traffic connection continues with a current communication. An entrances into the building are from Provaznikova street and a suggested square. An entrace to underground garages are on right side from a main entrance in a new designed street. A concept of the city hall includes two materials connected by communication hall which closes a public area of the square. Materials in a ground plan creates almost letter U. A combination of offices, servises for citizens, a multifunctional hall, a ceremonial hall and a cafe offer an optimal contain for a current and aslo for a future city hall. The height of building is moderate and isn´t higher than a designed or sorrounded buildings. A criterion of the building shows a kindness to people going by and also an honour to it´s meaning. A significant architectonic point of the city hall is a rotating arcade created by colonnade in an axial distance 2m and height 6,5m. This point itself contributes to an extraordinariness of this building and refers to Greek archatype. A regularity, a rast and a tectonics in all building is based on a constructive module which influenced an inner layout structure. A strenght and a stability is impared by a facade from a classical obverse masonry which has two visual solutions for an administrativelly – authoritilly part and more decorated for a part with a hall and a hall. A transparency of developments which is connected with a phylosophy of the city hall is shown in a glass entrance hall, furthermore in a solutions of corridors and offices and all kinds of boardrooms. The building is designed with a consideration of a premanently sustainable developement and management with energies, as a sustainable building.
Description
Citation
ČERVINKOVÁ, Š. Radnice Brno – Sever [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta architektury. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Architektura
Comittee
prof. Ing. arch. Mojmír Kyselka, CSc. (předseda) doc. Ing. arch. Ivan Gürtler, Ph.D. (člen) Ing. arch. Zdeněk Hirnšál (člen) Ing. arch. David Prudík (člen) Ing. Jaroslav Štikar (člen)
Date of acceptance
2015-06-01
Defence
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO