Transport biomedicínsky aktivních látek skrz porézní membrány

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Náplní této bakalářské práce je studium transportu biomedicínsky aktivních látek skrz porézní membrány. Hlavní cílem je otestovat a optimalizovat metodu penetrace micelárních roztoků vybraného tenzidu se solubilizovaným barvivem a v dalším kroku i se solubilizovaným léčivem. Vybraným tenzidem schopným tvorby micel je bromid cetyltrimethylamonný (CTAB) a jako modelová difúzní a fluorescenční sonda slouží barvivo nilské červeně. Solubilizovanou aktivní látkou je nesteroidní protizánětlivé léčivo ketoprofen s analgetickými a antipyretickými účinky. Difúzní procesy jsou realizovány ve vertikálních Franzových difúzních celách s polykarbonátovou membránou, jejíž velikost pórů je 2 µm. Během difúze jsou odebírány vzorky ve zvolených časových intervalech a následně vyhodnocovány metodou fluorescenční korelační spektroskopie (FCS). Pomocí této metody je možné monitorovat probíhající difúzi v čase a to i při velmi nízkých, nanomolárních koncentracích vybrané fluorescenční sondy. Práce poskytuje přehled o chování nilské červeně v micelárním roztoku tenzidu při difúzních procesech a dále možnost rozšíření experimentu o použití aktivní látky, např. již zmíněného ketoprofenu.
This bachelor thesis deals with a study of transport of biomedical active compounds through porous membranes. The main goal is to optimize a penetration method of micellar solutions with a solubilized dye and subsequently with solubilized drug. Cetyltrimethylammonium bromide is chosen as a surfactant and a nile red dye is used as a diffusion and fluorescence probe. Selected active compound is a nonsteroidal anti-inflammatory drug ketoprofen with analgesic and antipyretic effects. The diffusion processes are realized using Franz diffusion cells with polycarbonate membrane with a 2 µm size of poruses. The samples are withdrawn in a chosen time intervals and afterwards evaluated by a fluorescence correlation spectroscopy. Using this method, it is possible to screen the diffusion in time even in nanomolar concentrations of a fluorescence probe chosen. This thesis provides an overview of nile red behaviour in the micellar solutions of surfactant during diffusion processes. The experiment can be extended using an active compound, for instance using a ketoprofen as it is mentioned above.
Description
Citation
VAŠÍČKOVÁ, K. Transport biomedicínsky aktivních látek skrz porézní membrány [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. RNDr. Vítězslav Otruba, CSc. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Klučáková – Jaká membrána byla použita při difuzních experimentech? Jaká byla velikost pórů? Docházelo ke tvorbě agregátů? Vala – Proč se použila metoda FCS? Existují jednodušší metody, které by nám poskytly podobné interakce? Taraba – Vysvětlete podrobně, jak dochází k  interakcím.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO