Izolace a charakterizace půdních gelů

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato práce se zaměřuje na gelotvorné složky obsažené v půdě, a to konkrétně na jejich izolaci a další charakterizaci pomocí elektronového mikroskopu a dostupných analytických metod (FT–IR spektrofotometrie, elementární a termická analýza). Poznatky z tohoto experimentu by měli přispět k lepšímu porozumění funkce těchto gelů v půdě, stejně tak jako jejich významu pro floru a faunu v půdě obsaženou. Teoretická část je zaměřená na huminové látky, protože na základě dosud publikovaných prací se předpokládá důležitá role těchto látek při tvorbě půdních gelů. Praktická část práce je věnovaná především optimalizaci metody izolace půdního gelu z půdy a jeho dalšímu zpracování a charakterizaci.
The aim of this study are the gel-creative components in soil, mainly the isolation and characterization using electron microscopy and available analytical methods like FT-IR spectrometry, elementary and thermogravimetric analysis. The knowledge from this study may help to define function and significance of this gels to soils and nature. The theoretical part of this thesis deals with humic substances which are, according to published articles so far, expected to play an important role in the formation of the soil gels. The experimental part solves especially the optimization of the method of isolation soil gels and his further characterization.
Description
Citation
KUNDERA, O. Izolace a charakterizace půdních gelů [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Spotřební chemie
Comittee
prof. Ing. Martina Klučáková, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Boleslav Taraba, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) prof. RNDr. Vítězslav Otruba, CSc. (člen) doc. Mgr. Martin Vala, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-15
Defence
Klučáková – Rozdíl v izolaci půdních gelů destilovanou a vodovodní vodou? Bylo by možné měřit povrchové vlastnosti gelu na hladině? Taraba – Sledovalo se složení výluhu po separaci gelu?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO