Studium vlivu kvantových teček na biologické systémy a jejich komponenty

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Cílem diplomové práce je sumarizovat dostupné poznatky o kvantových tečkách a jejich vlivu na živé systémy. V textu jsou popsány metody přípravy kvantových teček s ohledem na jejich vlastnosti (velikost, vlnovou délku fluorescence) a metody biofunkcionalizace kvantových teček biomolekulami. V živých organismech se nachází velké množství proteinů, proto jsou tyto látky považovány za jednu z hlavních interakčních složek v organismech. Proto je v práci také uvedena základní informace o proteinech. V neposlední řadě jsou popsány různé metody, kterými se kvantové tečky mohou charakterizovat, především diferenční pulsní voltametrie, měření zeta potenciálu a fluorescence. Hlavním úkolem této práce je navrhnout modely různých prostředí, ve kterých bude probíhat degradace kvantových teček s ohledem na vyhodnocení získaných kinetických parametrů pro predikci stability jednotlivých kvantových teček.
The aim of this thesis is to summarize the available evidence about quantum dots and their effects on living systems. The text describes methods for the preparation of quantum dots with respect to their characteristics (size, fluorescence wavelength) and methods of quantum dots bio-functionalization of biomolecules. In living organisms is a large number of proteins, because these are considered as one of the main components of the interaction of organisms. Therefore, the work also provides basic information about proteins. Finally, there are described various methods by which the quantum dots may be characterized mainly by differential pulse voltammetry measurement zeta potential and fluorescence measurement. The main objective of this work is to propose models of different environments in which will be degradation of quantum dots with regard to the evaluation of acquired kinetic parameters for predicting the stability of individual quantum dots.
Description
Citation
KOUDELKOVÁ, Z. Studium vlivu kvantových teček na biologické systémy a jejich komponenty [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské a ekologické inženýrství
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) doc. RNDr. Ing. Jiří Šimurda, CSc. (místopředseda) Ing. Miroslav Dvořák, CSc. (člen) MUDr. Eva Závodná, Ph.D. (člen) Dr. Ing. Vlastimil Vondra (člen)
Date of acceptance
2015-06-11
Defence
Studentka prezentovala výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. doc. Šimurda položil otázku: Jaké škodlivé důsledky může mít uvolňování kadmia pro organismu? Jaký ma kadmium vliv na elektrofyziologické vlastnosti biomembrán? Dr. Vondra položil otázku: Odpovídají výsledky vaší práce jiným výsledkům uvedeným v literatuře? Ing. Dvořák položil otázku: Kde byla prováděna měření? Studentka obhájila diplomovou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO