Biometrické rozpoznání živosti prstu

No Thumbnail Available
Date
Authors
Váňa, Tomáš
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na biometrické rozpoznání živosti prstu. Teoretická část práce je zaměřena na biometrické systémy využívající k rozpoznání otisk prstu, problematiku stanovení živosti prstu a metody pro detekci živosti prstu. V praktické části jsou popsány vybrané příznaky pro rozpoznání živosti prstu. Dále je zde navrhnuto a realizováno předzpracování obrazu s ohledem na vybrané příznaky. K rozpoznání živosti využívá algoritmus dopředné neuronové sítě. Navržený algoritmus byl testován na databázi LivDet 2009, která obsahuje pravé i falešné otisky prstů pořízené třemi různými snímači. Při testování bylo dosaženo přibližně 93% úspěšnosti klasifikace.
This master‘s thesis deals with biometric fingerprint liveness detection. The theoretical part of the work describes fingerprint recognition biometric systems, fingerprint liveness detection issues and methods for fingerprint liveness detection. The practical part of the work describes proposed set of discriminant features and preprocessing of fingerprint image. Proposed approach using neural network to detect a liveness. The algorithm is tested on LivDet database comprising real and fake images acquired with tree sensors. Classification performance approximately 93% was obtained.
Description
Citation
VÁŇA, T. Biometrické rozpoznání živosti prstu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
doc. Ing. Jiří Kozumplík, CSc. (předseda) prof. Ing. Jiří Holčík, CSc. (místopředseda) doc. RNDr. Jaromír Baštinec, CSc. (člen) doc. RNDr. Michal Masařík, Ph.D. (člen) Ing. Oto Janoušek, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Student prezentoval výsledky své práce a komise byla seznámena s posudky. Dr. Janoušek položil otázku, jestli zkoušel student hodnotit i zašuměné vstupní obrazy. Dále se zeptal jak funguje hardwarová kontrola živosti pomocí detekce cév. Prof. Holčík položil otázku na využití zjištěných výsledků v reálném světě a na základě čeho student definoval strukturu neuronové sítě. Student obhájil diplomovou práci
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO