Segmentace dýchacích cest v CT datech

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá segmentací plicního parenchymu a extrakcí dýchacího stromu z 3D CT dat. Nejprve je vytvořena externí maska plic, následně využitá k usnadnění segmentace dýchacích cest. V práci je provedena rešerše některých publikovaných metod a detailně popsána jedna, která je také implementována v prostředí MATLAB. Navržený přístup je založen na morfologické šedotónové rekonstrukci. Metoda je otestována na reálných pacientských datech a dosažené výsledky jsou v závěru práce diskutovány.
This thesis deals with the segmentation of lung parenchyma and extraction of airways tree from three dimensional CT scans. The external mask of the lungs is created and subsequently used to ease the process of airway segmentation. In this work, some published methods for airways segmentation are described with focus on one, which is described more in detail and also implemented in MATLAB. The proposed approach is based on morphological grayscale reconstruction. Method is tested on the real patient CT scans and finally, the results are discussed.
Description
Citation
VOTOUPAL, P. Segmentace dýchacích cest v CT datech [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biomedicínské inženýrství a bioinformatika
Comittee
prof. Ing. Jiří Jan, CSc. (předseda) Ing. Vratislav Harabiš, Ph.D. (místopředseda) doc. RNDr. Martin Kovár, Ph.D. (člen) doc. Mgr. Ctirad Hofr, Ph.D. (člen) Ing. Denisa Maděránková, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Ing. Harabiš položil otázku: Vysvětlení využití mezinárodní databáze pro segmentaci dáchacích cest. prof. Jiří Jan položil otázku: Jakým způsobem je vysegmentována trachea? Proč nemá HU vzduchu konstatní hodnoty? Student obhájil bakalářskou práci a odpověděl na otázky členů komise a oponenta. 97b.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO