Návrh metod a nástrojů pro zrychlení vývoje softwaru pro vestavěné procesory se zaměřením na aplikace v mechatronice

Abstract
Tato dizertační práce je zaměřena na vývoj nástrojů a metod umožňujících zrychlit vývoj softwaru pro vestavěné procesory používané v mechatronických aplikacích. V úvodní části práce jsou představeny dnes používané softwarové a hardwarové nástroje pro rychlý vývoj nových aplikací. V této oblasti se práce zabývá dvěma hlavními tématy. První je vývoj nástroje pro automatické generování kódu z prostředí Simulink pro vestavěný procesor. Druhým tématem je pak vývoj nástrojů pro predikci doby výpočtu Simulink modelu na vestavěném procesoru. Další část práce popisuje vývoj a vlastnosti Cerebot blocksetu, což je skupina nástrojů umožňující automaticky generovat kód z prostředí Simulink pro vestavěný procesor. Následující sekce popisuje metody pro predikci doby výpočtu na vestavěném procesoru na základě Simulink modelu. Hlavní přínos práce spočívá ve vytvoření podpory pro automatické generování kódu pro platformu Cerebot MX7 cK a navíc umožňuje použít i komplexní periferii (grafický displej), což dnes dostupné řešení neumožňují. Dalším významným výsledkem je vytvořená metoda pro automatickou predikci doby výpočtu na základě Simulink modelu.
The main focus of this dissertation thesis is on methods and tools which can increase the speed of software development process for embedded processors used in mechatronics applications. The first part of this work introduces software and hardware tools suitable for a rapid development and prototyping of new applications used today. This work focuses on two main topics from the mentioned application field. The first topic is a development of tools for an automatic code generation from the Simulink environment for an embedded processor. The second topic is a development of tools enabling execution time prediction based on a Simulink model. Next chapter of this work describes various aspects and properties of the Cerebot blockset, which is a toolset for a fully automatic code generation from a Simulink environment for an embedded processor. Following chapter describes various methods that are suitable for predicting the execution time on an embedded processor based on a Simulink model. Main contribution of this work presents the created support for a fully automatic code generation from a Simulink software for the MX7 cK hardware, which enables a code generation supporting also a complex peripheral (a graphic display unit). The next important contribution of this work presents the developed method for an automatic prediction of the software execution time based on a Simulink model.
Description
Citation
LAMBERSKÝ, V. Návrh metod a nástrojů pro zrychlení vývoje softwaru pro vestavěné procesory se zaměřením na aplikace v mechatronice [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Inženýrská mechanika
Comittee
prof. Ing. Jindřich Petruška, CSc. (předseda) doc. Ing. Igor Strážovec, Ph.D. (člen) prof. Ing. Jozef Turza, CSc. (člen) doc. Ing. Gergely Takács, Ph.D. (člen) doc. Ing. Pavel Vorel, Ph.D. (člen) doc. Ing. Tomáš Návrat, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-23
Defence
Předložená práce úspěšně řeší problematiku automatického generování kódů pro vestavěné procesory z prostředí Matlab/Simulink. Originálním vědeckým přínosem je tvorba benchmarkových testů a predikce rychlosti generovaného kódu již ve fázi jeho tvorby. Výsledky práce jsou aplikovatelné v praxi a jsou i základem pro další teoretický vývoj v této oblasti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO