Studium stability biopolymerů pomocí technik rozptylu světla

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Stabilita vybraných biopolymerů (popř. jednoduchých sacharidů a aminokyselin) byla studována pomocí metod rozptylu světla. Vzorky byly připravovány rozpuštěním dané látky v demineralizované vodě, popř. ve zředěné kyselině octové. Nejdříve byl pozorován vliv jejich rostoucí koncentrace na zeta potenciál a určena optimální koncentrace pro další měření. Posléze byla v různých časových intervalech zkoumána jejich stabilita a molekulová hmotnost při dlouhodobém skladování. Bylo zjištěno, že degradaci podléhaly chitosan, CMC, hyaluronan a alginát sodný, zatímco u BSA byl zaznamenán vzrůst molekulové hmotnosti a zeta potenciálu. Nakonec byly vzorky vystaveny několika různým vnějším vlivům, a sice působení různých teplot, UV záření a zvyšující se iontové síle. Výsledky ukázaly, že výraznější vliv na stabilitu biopolymerů má spíše vyšší teplota. UV záření však použité biopolymery s výjimkou BSA, jehož molekulová hmotnost se značně zvýšila, nijak zvlášť neovlivnilo. S rostoucí iontovou silou zpravidla docházelo k poklesu absolutních hodnot zeta potenciálu a velikosti molekul. Změna molekulové hmotnosti nebyla pozorována.
The stability of chosen biopolymers (or simple carbohydrates and amino acids) was in-vestigated using light scattering methods. Samples were prepared by dissolving the sub-stance in deionised water or in diluted acetic acid. Firstly, the effect of increasing concen-tration on zeta potential was observed and the optimal concentration for the next measure-ments was determined. Afterwards, the stability and the molecular weight of used sub-stances were studied during long-time storage in different time intervals. It was found out that chitosan, CMC, hyaluronate and sodium alginate were subjected to degradation whereas increase of the molecular weight and the zeta potential was observed in case of BSA. In the end, the samples were exposed to several different external effects, namely the influence of different temperatures, UV radiation and increasing ionic strength. The results showed that rather higher temperature has a significant impact on biopolymers stability. However, used biopolymers were hardly affected by UV radiation except BSA whose molecular weight increased considerably. Decrease of the zeta potential absolute values and the molecular size usually occurred with increasing ionic strength. The change of molecular weight was not detected.
Description
Citation
KRATOCHVÍL, Z. Studium stability biopolymerů pomocí technik rozptylu světla [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Chemie pro medicínské aplikace
Comittee
prof. Ing. Miloslav Pekař, CSc. (předseda) prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (místopředseda) prof. Ing. Oldřich Zmeškal, CSc. (člen) prof. Ing. Michal Veselý, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-18
Defence
Márová – skladování zásobních roztoků polymerů Veselý – vliv UV záření na měřené látky
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO