Využití odpadů z potravinářského průmyslu pro účely čištění odpadních vod

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstract
Tato bakalářská práce se zabývá problém, jak využít odpadů z potravinářského průmyslu na čištění odpadních vod kontaminovaných těžkými kovy. Princip je založen na adsorpci kovů odpadním materiálem. V teoretické části jsou popsány obecné charakteristiky jednotlivých těžkých kovů a rovněž i přípustné hodnoty těchto těžkých kovů v odpadních vodách. Dále je v této práci uvedeno jakými chemickými metodami je možné odstranit těžké kovy z odpadních vod. Tato práce se také zabývá, jakým způsobem je možné analyzovat adsorbované množství sorbované látky, tedy využitím metod AAS, AFS, AES, MS a ICP – OES. V závěru teoretické části je řešena problematika jednotlivých odpadů z potravinářského průmyslu a jejich adsorpce. V experimentální části bylo zkoumáno využití čajového odpadu k odstraňování mědi z odpadní vody. Byl zkoumán hlavně vliv pH na adsorpci mědi na čajový odpad a maximální možná adsorpční kapacita čajového odpadu. Optimální hodnota pH pro sorpci mědi z roztoku na čajový odpad se pohybovala v rozmezí 5 – 6 a maximální možná adsorpční kapacita byla stanovena na 0,0336 mg•g -1. Výsledky ukazují, že čajový odpad by mohl být použit jako vhodný adsorbent pro čistění odpadních vod, a to hlavně díky dobré dostupnosti, nízkým nákladům a dobré adsorpci těžkých kovů.
This bachelor thesis disserts about options and issues how to utilize waste from the food industry for wastewater treatment contaminated with heavy metals. The theoretical part describes the general characteristics of heavy metals, as well as the permissible and limit values of these heavy metals in waste water. Furthermore, it is described in this document which chemical methods can be used in order to remove heavy metals from wastewater. This thesis also deals with methods how to analyze the adsorbed amount of sorbed substance, means by using AAS, AFS, AES, MS and ICP – OES methods. At the end of the theoretical part, the issues of the different wastes from the food industry are dealing with and their adsorption ability. In the experimental section it was investigated the tea waste utilization in order to eliminate copper ions from waste water. It has been tested mainly the effect of pH on the adsorption of copper onto tea waste and maximum possible adsorption capacity onto tea waste. The pH optimum for the sorption of cooper from solution onto tea waste was within range 5-6 and the maximum possible adsorption capacity 0,0336 mmol•g-1 was determined. The results indicate that the tea waste could be used as a suitable adsorbent for the purification of waste water, mainly due to good availability, low cost and good adsorption ability of heavy metals.
Description
Citation
NEDVĚDICKÁ, L. Využití odpadů z potravinářského průmyslu pro účely čištění odpadních vod [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Biotechnologie
Comittee
prof. RNDr. Ivana Márová, CSc. (předseda) prof. Ing. Peter Šimko, DrSc. (místopředseda) doc. Ing. Jiřina Omelková, CSc. (člen) doc. RNDr. Alena Španová, CSc. (člen) doc. Ing. Bohuslav Rittich, CSc. (člen) doc. Ing. Pavel Diviš, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
1. Studentka seznámila členy komise s náplní a cílem bakalářské práce. 2. Byly přečteny posudky na bakalářskou práci. 3. Studentka akceptovala všechny připomínky oponenta a na všechny otázky odpověděla v plné šíři. Diskuse prof. Márová: Jak vypadalo kontunuální uspořádání ? doc. Španová: Proč je práce zaměřena hlavně na měď ?
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO