Vibrodiagnostika asynchronního motoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
C
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Táto práca sa zaoberá meraním a vyhodnotením vibračného signálu. Meranie vibrácií je jednou z najdôležitejších činností pre správnu a plynulú prevádzku strojov, nielen z hľadiska ekonomického ale aj bezpečnostného. Monitorovanie stavu elektrického stroja je kľúčom k zisteniu poškodených častí stroja, čím predídeme neočakávaným výpadkom a poruchám vo výrobe. V práci sú popísané základné pojmy a princípy merania vibrácií. V praktickej časti je vykonané a spracované meranie asynchrónneho motora.
This thesis is dealing with measuring and evaluation of vibration signal. Vibration measurement is one of the most important operation for correct and fluent machinery service, not only from economical point of view but also because of security. Status monitoring of electric machine is a key to detect damaged parts and it is giving us an opportunity to avoid unexpected outages and failures in production. My work describes basic concepts and principals of vibration measurement. Asynchronous motor measurement and its evaluation is performed in practical part.
Description
Citation
MAŠIN, D. Vibrodiagnostika asynchronního motoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Silnoproudá elektrotechnika a výkonová elektronika
Comittee
doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (předseda) doc. Ing. Bohumil Klíma, Ph.D. (místopředseda) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) doc. Ing. František Veselka, CSc. (člen) Ing. Jiří Valenta, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-10
Defence
Student obhajoval závěrečnou práci na téma Vibrodiagnostika asynchronního motoru. Prezentoval pojmy, co je to vibrace, její zdroje, výpočet frekvencí nejčastějších chyb. Popsal metody vyhodnocení měření. Představil výsledky jednotlivých metod. Porovnal změřené frekvenční charakteristiky zkoumaných motorů. Odpověděl na otázky oponenta. V následné diskuzi během odpovědí na otázky komise působil rozpačitě.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO