Hodnocení oslnění vnitřních a venkovních osvětlovacích soustav

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
V posledním období je kladen velký důraz na spotřebu elektrické energie a ekologii, ve vztahu k lidskému zdraví. Je důležité, aby byla dodržena tzv. světelná pohoda, kterou ovlivňuje široké spektrum světelných parametrů, mezi něž patří osvětlenost, jas, rovnoměrnost osvětlenosti, ale také oslnění. Díky těmto parametrům můžeme navrhnout osvětlovací soustavy tak, aby nedocházelo ke zbytečné spotřebě energie, ale také aby nedocházelo k příliš rychlému zhoršování lidského zraku. Práce je proto zaměřena na hodnocení oslnění vnitřních a venkovních osvětlovacích soustav. Pro správné pochopení problematiky je proveden podrobný popis lidského oka a jeho funkce. Na tuto problematiku pak navazuje stanovení oslnění a jeho druhy. Následně je proveden přehled jednotlivých možností výpočtu oslnění v interiéru a exteriéru. Je zmíněno hodnocení oslnění denním světlem, v případě smíšené osvětlovací soustavy. V práci jsou uvedeny možnosti měření oslnění (jasu) nekonvenčními metodami. V praktické části práce je provedeno měření oslnění na pozemní komunikaci ulice Kolejní a měření oslnění ve vnitřním prostoru auly Prof. Braunera na VUT. Měření je provedeno pomocí jasového analyzátoru, tedy nekonvenční metodou měření. Na závěr práce bylo provedeno porovnání konvenční a nekonvenční metody měření a poukázání na jejich výhody.
Recent years have seen an increasing focus on electric energy consumption as well as ecology in relation to human health. It is crucial to maintain the so called lighting comfort which is influenced by a wide range of lighting parameters, including illuminance, brightness, balance of illuminance, and glare. Thanks to all these parameters we can design lighting systems in such a way as to prevent energy waste and far too rapid deterioration of eyesight. This study therefore focuses on glare evaluation of indoor and outdoor lighting systems. In order to comprehend the issue thoroughly, a detailed description of human eyes and their functions is provided, followed by definitions of glare and types of glare. An overview of different calculations for indoor and outdoor glare is provided, considering the evaluation of daylight glare in terms of complex lighting systems. The study mentions several options involving unconventional methods for measuring glare (brightness). In the analytical part of the study, outdoor glare on Kolejní Street and indoor glare at the Prof. Brauner Hall at VUT measurements were obtained using brightness analyzer (an unconventional method). The thesis is concluded with a comparison of the conventionally and unconventionally obtained measurements, considering their respective advantages.
Description
Citation
ROTREKL, M. Hodnocení oslnění vnitřních a venkovních osvětlovacích soustav [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Zdeněk Hradílek, DrSc. (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen) Ing. Jiří Holoubek (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Student odprezentoval výsledky své diplomové práce. Po přečtení posudků vedoucího a oponenta vedoucím práce, ing. Škodou, student odpověděl na otázky z oponentského posudku. V následné diskusi student zodpověděl dotazy doc. Orságové a doc. Drápely ohledně používaných termínů v práci. Dále student v diskusi reagoval na připomínku ing. Topolánka ohledně zpracování některých obrázků samotné práce.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO