Blízká fotometrie

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato diplomová práce je zaměřena na teoretické seznámení i praktické ověření dnes používaných postupů pro získání křivek svítivosti svítidel. Úvod práce seznamuje čtenáře s fotometrickými veličinami. Následně je teoreticky rozebrán postup pro sestrojení křivek svítivosti metodou vzdálené fotometrie a dále pak seznámení s fotometrií blízkého pole. Pro praktickou část bylo zvoleno několik svítidel, které byly měřeny luxmetrem nejprve z velmi blízké fotometrické vzdálenosti od svítidla a následně z velké vzdálenosti. Dalším krokem bylo získání fotografií svítidel v rovinách C 0 až 345° (s krokem 15°) pro úhel gama 0 až 180° (s krokem 5°). Naměřená data byly zpracovávány metodou zonálních toků a pomocí programů LumiDISP a Matlab. Dílčím výsledkem práce je ověření, zda je možné použít jasový analyzátor pro získávání křivek svítivosti, to znamená, zda křivky svítivosti získané jasovým analyzátorem budou odpovídat křivkám získaných luxmetrem. Dále práce zkoumá, zda je možné ze získaných fotografií svítidla z velmi blízké fotometrické vzdálenosti vytvořit křivky svítivosti pro libovolnou polohu a vzdálenost pozorovatele od svítidla.
This thesis is focused on the theoretical and practical introduction to the verification procedures used today for obtaining luminosity curves of lamps. The introduction acquaints readers with the photometric variables. Consequently, it is theoretically described procedure for constructing luminance curves by zonal flow and further familiarization with the near-field photometry. For the practical part was chosen several lights. These lamps were measured by luxmeter first from a very close photometric distance from lights, and then from large distance. The next step was to obtain pictures of luminaries in planes C 0 to 345 ° (with a step of 15 °) of the angle gamma from 0 to 180 ° (in steps of 5 °). The measured data were processed by zonal flow and through programs LumiDISP and Matlab. The partial result of this thesis is to verify whether it is possible to use the luminance analyzer for obtaining luminosity curves, it means, if the luminosity curve obtained through luminance analyzer will comply with the curves obtained through a luxmeter. Further work should ascertain the feasibility of acquired photographs lamps from a very close photometric distance could create luminosity curve for any location and distance from the observer to measured lamps.
Description
Citation
KUTÝ, T. Blízká fotometrie [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Elektroenergetika
Comittee
doc. Ing. Jaroslava Orságová, Ph.D. (předseda) prof. Ing. Jiří Drápela, Ph.D. (místopředseda) doc. Ing. Vladimír Blažek, CSc. (člen) Ing. Lukáš Radil, Ph.D. (člen) doc. Ing. David Topolánek, Ph.D. (člen) prof. Ing. Zdeněk Hradílek, DrSc. (člen) Ing. Petr Modlitba, CSc. (člen) Ing. Jiří Holoubek (člen)
Date of acceptance
2015-06-09
Defence
Student odprezentoval výsledky své diplomové práce. Po přečtení posudků vedoucího a oponenta vedoucím práce, ing. Škodou, student odpověděl na otázky z oponentského posudku. V následné rozpravě pak student odpovídal na otázky doc. Drápely ohledně odchylek a nepřesností měření.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO