Řídicí systém pro pásovou pilu

No Thumbnail Available
Date
Authors
Filipský, Dalibor
ORCID
Advisor
Jirgl, Miroslav
Referee
Arm, Jakub
Mark
B
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií
Abstract
Tato práce se zabývá návrhem řídicího systému pro pásovou pilu. Obsah práce lze rozdělit do pěti částí. První část práce obsahuje seznámení se základními funkcemi pásové pily, rozdělením pásových pil a jejich konstrukcí. Dále pak konstrukcí a parametry amatérsky vytvořené pásové pily, ke které bude navržen řídicí systém. Druhá část práce se věnuje návrhu a tvorbě simulátorů funkce pásové pily, jak pro manuální režim ovládání, tak i pro automatický režim. Třetí část práce se zabývá analýzou rizik, spojenou s bezpečností práce a provozní spolehlivostí tohoto zařízení. Čtvrtá část je zaměřena na návrh řídicího algoritmu pro programovatelný automat a tvorbou vhodného simulátoru, který bude zastupovat reálné fyzické zařízení. V páté části práce je navržený řídicí algoritmus aplikován a odzkoušen na vytvořeném simulátoru pásové pily.
This paper describes the design of a control system for a band saw. Content of work can be divided into five parts. The first part contains introduction to the basic functions of a band saw, it’s division and structures. Furthermore, the construction and parameters of a band saw created by an amateur and to which the control system is designed. The second part is dedicated to the design and creation of simulators for bandsaw function, both manual control mode and the automatic mode. The third part deals with the analysis of the risks associated with safety and operational reliability of the device. The fourth part focuses on the design of control algorithms for programmable controller and creating a suitable simulator that will represent a real physical device. In fifth part, designed algorithm is applied and tested on created simulator for bandsaw.
Description
Citation
FILIPSKÝ, D. Řídicí systém pro pásovou pilu [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Automatizační a měřicí technika
Comittee
plk. gšt. prof. Dr. Ing. Alexandr Štefek, Dr. (předseda) doc. Ing. Petr Blaha, Ph.D. (místopředseda) Ing. Marie Havlíková, Ph.D. (člen) doc. Ing. Petr Fiedler, Ph.D. (člen) Ing. Radek Štohl, Ph.D. (člen)
Date of acceptance
2015-06-16
Defence
Student obhájil bakalářskou práci.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO