Modelování a verifikace piezoelektrického generátoru

Loading...
Thumbnail Image
Date
ORCID
Mark
A
Journal Title
Journal ISSN
Volume Title
Publisher
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství
Abstract
Tato práce se zabývá vytvořením, určením parametrů a ověřením modelu piezolektrického generátoru. Tento matematický model by měl sloužit jako nástroj při vývoji nových generátorů a to zejména při analýze využitelnosti dostupného zdroje energie (vibrace) a pro samotný návrh. Nejprve je v práci provedena rešerše způsobů získávání energie z okolí, která je dále rozvedena v podrobný popis piezoelektrických generátorů a způsobů jejich modelování. V práci je popsána metodika určení parametrů a vytvoření modelu ve stavovém tvaru nebo jako model v MATLAB/Simulink. Postupy uvedené v práci jsou demonstrovány na komerčně dostupném generátoru. V rámci práce je vytvořen přípravek, který slouží jako univerzální nástroj při experimentech s generátorem. Na závěr práce je model aplikován při analýze výtěžnosti energie z lidské chůze a krátce je představena modifikace modelu.
This master's thesis deals with the development and verification of the model of the piezoelectric generator, incl. determination of its parameters. This mathematical model should be used as a tool for development of new devices, especially for analysis of applicability of available energy source (vibration) and for design of device itself. At first the review of energy harvesting is described deeply. Subsequently piezoelectric generators and the ways how we can model them, are depicted in details. The methodology of parameters estimation and model development is presented in state space or in MATLAB/Simulink environment and applied on the commercial generator Midé V21BL. A device has been made within the scope of the thesis, which can be used as an universal tool in experiments with generator. Finally the model is applied on the analysis of energy yield from man's walk and there is also brief introduction to model modifications.
Description
Citation
LÁN, R. Modelování a verifikace piezoelektrického generátoru [online]. Brno: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta strojního inženýrství. 2015.
Document type
Document version
Date of access to the full text
Language of document
cs
Study field
Mechatronika
Comittee
RNDr. Vladimír Opluštil (předseda) doc. Ing. Robert Grepl, Ph.D. (místopředseda) prof. RNDr. Ing. Tomáš Březina, CSc. (člen) Ing. Dalibor Červinka, Ph.D. (člen) Ing. Bohumil Král, CSc. (člen) doc. Ing. Jiří Krejsa, Ph.D. (člen) doc. Ing. Peter Kriššák, Ph.D. (člen) doc. Ing. Čestmír Ondrůšek, CSc. (člen) prof. Ing. Jiří Skalický, CSc. (člen)
Date of acceptance
2015-06-17
Defence
Student v presentaci představil odborné komisi svou diplomovou práci. Po presentaci byly přečteny posudky vedoucího a oponenta diplomové práce a student odpověděl postupně na všechny položené dotazy oponenta a posléze i ostatních členů komise. Komise hodnotila odpovědi jako výborné a celé jeho vystoupení ve vztahu k diplomové práci stejně jako celou práci také jako výbornou. Komise dále ocenila množství provedených experimentů a celkovou realizaci předmětu DP doplněné o množství poznatků z dané oblasti.
Result of defence
práce byla úspěšně obhájena
Document licence
Standardní licenční smlouva - přístup k plnému textu bez omezení
DOI
Collections
Citace PRO